Kansanedustaja Jukka Mäkynen (PS) on jätti maanantaina kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi koulukyytien järjestämisvelvollisuudesta kunnissa toisen asteen oppilaille. Mäkynen odottaa ministerin vastausta siihen että onko kunnan toiminta lainmukaista, kun se ei pysty tarjoamaan oppivelvollisuuden piiriin kuuluvalle lapselle koulukuljetuksia samassa kunnassa sijaitsevaan ammattioppilaitokseen.
Mäkystä lähestynyt kansalainen kertoo, että hänen kuntansa ei ole järjestänyt kuljetusta kouluun oppivelvollisuuden piirin kuuluvalle ammattikoulun oppilaalle.
Perheen lapsi on nyt syksyllä aloittanut toiseen asteen opinnot ammattikoulussa. Tilanne on tällä hetkellä se, että lapsen vanhemmat ovat koko ajan vieneet ja hakeneet itse lapsen koulusta. Yhdensuuntainen koulumatka ammattikouluun on navigaattorin mukaan 19 kilometriä.
Kaupungin asiasta vastaavan talouspäällikön mukaan asia ei kuulu heille. Kaupunki on kyllä kilpailuttanut kuljetukset, mutta talouspäällikkö ei ole siinä vaiheessa tiennyt, että oppilas on menossa ammattikouluun opiskelemaan. Koulu sijaitsee samassa kunnassa kuin oppilaan koti. Kunnan talouspäällikön mukaan heidän tehtävänään on järjestää kyyditys lukioon ja perusopetukseen, mutta ei ammattikouluun.
Tilanteessa näyttää olevan vain kaksi vaihtoehtoa: toinen vanhemmista lopettaa työnteon kuskatakseen lastaan kouluun tai Kelan vain osittain korvaamat taksikyydit kouluun:
– Käsittääkseni ei ole oppivelvollisuuden laajentamisen lain hengen mukaista, että vanhemmat joutuvat tällaisen tilanteen eteen. Oppilaalle on myös koulun puolesta tarjottu mahdollisuutta koulun asuntolaan, mutta se ei ole perheelle ratkaisu koulukyytien puutteeseen. Mihin katosi pakollisen toisen asteen koulutuksen maksuttomuus? Pitääkö toisen vanhemman todella lopettaa työssäkäynti, kun kunta ei pysty tarjoamaan kuljetusta koululle? Mäkynen ihmettelee.
Mäkysen mukaan tilanne on mahdollisesti lainvastainen ja oppilaan yhdenvertaisuus toisen asteen opiskeluun ei toteudu
– Suomi on pitkien välimatkojen maa ja esimerkiksi kuntaliitokset ovat johtaneet siihen, että koulumatkat saman kunnan alueella voivat olla pitkiä. Tämä asiaintila olisi pitänyt ottaa huomioon, kun laki toisen asteen koulutuksen pakollisuudesta oli lainvalmistelussa. Nyt tilanne on se, että osa oppilaista saattaa joutua lopettamaan opiskelun haluamassaan koulussa, koska heidän perheillään ei ole varaa kuljettaa lastaan kouluun, Mäkynen linjaa.