Pohjanmaan hyvinvointialuetta valmistellaan kahdessa vaiheessa

0
Myrsky velloo Raippaluodossa (Johanna Yli-Kaatiala)

 

Pohjanmaalla valmistellaan vuoden 2021 ja 2022 aikana kahta eri hyvinvointialuetta. Yhtä aikaa valmistellaan sekä 1.1.2022 alussa toimintansa aloittavaa Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymää että 1.1.2023 alussa toimintansa aloittavaa hyvinvointialuetta. Alla oleva taulukko selvittää näiden kahden eroavaisuuksia:

 

Valtakunnallinen uudistus on huomioitu kuntayhtymän valmistelussa

Valtakunnallista hyvinvointialuetta koskevien lakien sisältö on otettu huomioon kuntayhtymän valmistelussa jo ennen lakien hyväksymistä. Esimerkiksi asukkaiden osallistumisesta, yhteistyötä kuntien kanssa ja hallintoa on suunniteltu uusien lakien hengessä jo kuntayhtymälle. Nyt pelastuslaitoksen ja erityishuollon palvelut otetaan entistä tiiviimmin mukaan valmisteluun.

– Asukkaiden palveluiden näkökulmasta suuri askel tapahtuu jo vuoden 2022 alussa, kun perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalihuolto integroidaan. Toinen tärkeä piste on aluevaalit, joissa valitaan luottamushenkilöt hyvinvointialueen ensimmäiselle kolmevuotiskaudelle, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän johtaja Marina Kinnunen.

Hallitusti kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi

Vuoden 2022 ajan kuntayhtymän ja itsehallinnollisen hyvinvointialueen päätöksenteko tapahtuvat rinnakkain. Alla oleva taulukko selvittää päätöksentekoa kuntayhtymän valtuuston ja aluevaltuuston valillä:

Päätöksiä palveluista tehdään koko alueen väestön tarpeiden mukaisesti jo vuonna 2022.

– Vuonna 2022 kehitämme jo koko alueen yhdenvertaisia palveluita ja yhteistä toimintaamme. Voimme siirtyä hallitusti kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi, sillä olemme käyttäneet välivuodet viisaasti valmisteluun, sanoo Marina Kinnunen.

Koulukuraattorit ja -psykologit siirtyvät hyvinvointialueelle

Eduskunnassa hyväksytty lainsäädäntö siirtää opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut, kouluterveydenhuollon sekä toisen asteen opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Kuntayhtymän ohjausryhmä päätti kokouksessaan, että kunnat voivat päättää kuraattori- ja psykologipalveluiden siirtämisestä vapaaehtoisesti jo vuoden 2022 aikana.

– Kunnilla on nyt mahdollisuus päättää, mikä on palveluiden järjestämisen kannalta paras ajankohta vastuun siirtämiselle niin, että toiminta turvataan koko ajan, sanoo Marina Kinnunen.

Kuntien tulee ilmoittaa palveluiden siirrosta 30.9.2021 mennessä. Siirtoajankohdiksi suositellaan joko 1.1.2022, 1.8.2022 tai 1.1.2023.

Ohjausryhmän kokoonpano muuttuu kuntavaalien tuloksen mukaisesti

Hyvinvointialueen ohjausryhmän kokoonpano muuttui kuntavaalien tuloksen mukaisesti. Ohjausryhmä muodostavat Pohjanmaan kuntien ja kaupunkien valtuuston ja hallituksen varsinaiset puheenjohtajat sekä kunnan- ja kaupunginjohtajat sekä vastaavat vastuuhenkilöt sairaanhoitopiirin, Eskoon ja Kårkullan kuntayhtymistä. Pelastustoimen edustajana on Pohjanmaan pelastuslaitoksen johtaja ja liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja. Henkilöstön edustajat on valittu pääsopijajärjestöjen neuvotteluesityksen perusteella. Ohjausryhmän kokoonpano on luettavissa täällä.

Pohjanmaan hyvinvointialueen ohjausryhmä kokoontui tiistaina 31.8. Valtakunnallisen hyvinvointialueuudistuksen vaikutusten ja koulukuraattorien ja -psykologien siirtymiseen liittyvän päätöksen lisäksi ohjausryhmä sai tilanneraportin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeista ja tarkensi hankintaan ja varastointiin liittyvää periaatepäätöstä. Ohjausryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 21.9.2021.


 

JÄTÄ KOMMENTTI