Keskustan Anne Kalmari: Onko kurjistavan keskittämisen seuraava kohde Maanmittauslaitos?

0

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari on huolissaan Maanmittauslaitoksen käynnissä olevasta toimipiste-selvityksestä.

Selvityksen on määrä valmistua helmikuun loppuun mennessä. Erityisesti uhattuna arvellaan olevan pienempien paikkakuntien Alajärven, Huittisten, Iisalmen, Ikaalisten, Kemijärven, Kuusamon, Lohjan, Nurmeksen, Närpiön, Porvoon, Saarijärven, Salon, Savonlinnan, Tornion ja Ylivieskan toimipisteet.

Anne Kalmari

– Yhteydenottoja on tullut eri puolilta Suomea. Yhteisenä huolena on ilmaistu, että selvityksen motiivina olisi Maanmittauslaitoksen pienempien paikkakuntien toimipisteiden lakkauttaminen. Tällainen kehitys olisi monella tapaa väärä. Pienempien paikkakuntien toimipisteet ovat jopa keskuskaupunkeja merkityksellisempiä. Keskuskaupungeissahan kaupungit itse hoitavat asemakaava-alueillaan maanmittaustoimintaa ja rekisterinpitoa ja heiltä löytyy alan ammattilaisia omastakin takaa, huomauttaa Kalmari.

Palvelupisteverkon harventuminen merkitsisi henkilöstölle työmatkojen pidentymistä, matkakulujen kasvua ja varsinaiseen työhön käytettävän ajan vähenemistä. Maanmittauksessa on merkittävää etua hyvästä aluetuntemuksesta. Tämä heikkenee väistämättä, mikäli toimipisteet sijaitsevat entistä kauempana toimialueesta.

– Toimipaikkojen lakkauttamisen järkevyydelle en löydä perusteita. Orpon hallitus tosin näyttää erilaisine selvitykseen uskovan kaikessa suuruuden ekonomiaan ja ideologiseen keskittämispolitiikkaan. Tyrmistyttäviä ovat olleet viime aikoina niin selvitys sairaalaverkon karsimisesta, kuin Luken toimipaikkojen lakkauttamisesta. Onko kurjistavan keskittämisen seuraava kohde Maanmittauslaitos?, kysyy Kalmari.

– Muistutan, että Maanmittauslaitos on maa- ja metsätalousministeriön hallinnon alla. Päätös muutoksista toimipisteisiin on siis viime kädessä ministeri Sari Essayahin. Päätökset ovat aina tekijänsä näköisiä. Ministeri Essayahin on uskallettava puuttua tilanteeseen, jos katsoo sen aiheelliseksi. Sekin on reilua kertoa, mikäli tunnustautuu keskittämisen kannattajaksi, muistuttaa Kalmari.


 

JÄTÄ KOMMENTTI