KOLUMNI | Alavudella äänestettiin kolme ja puoli kertaa kiinteistöverosta!

0

Pentti Hautala
Alavus

Pentti Hautala

Alavuden kaupunginvaltuuston, marraskuun kolmannen viikon kokouksessa tehtiin eräänlaista historiaa.

Näin siksi, kun kiinteistöveron nostaminen onnistui peräti kolmen -ja puolen äänestyksen perusteella. Alavuden ja Töysä yhdistymisen jälkeen ei ole koskaan äänestetty näin monta kertaa, eikä keskusteltu näin vilkkaasti.

Äänestyksiin oli turvauduttava, kun Ilkka Tiainen ehdotti, ettei kiinteistöveroja nostettaisi ja minä kannatin Ilkkaa. Muut olivat nostamisen kannalla. Näin jokainen äänestys päättyi varsin ”tiukoin” luvuin 29-2. Täten yleistä kiinteistöveroa peritään ensi vuonna 0,99 %. (edellinen 0,95%). Vakituinen asunto 0,51%, (0,41). Muut asunnot 1,21% (1,10). Voimalat 0,95% (0,95). Yleishyödylliset kiinteistöt 0,00. Rakentamaton rakennuspaikka yleisen veroprosentin mukaan.

Ehdotin perinteisesti, että veroa ei peritä. Minua kannattivat Yrjö Paukkunen ja Ilkka Tiainen. Kolme kunnanhallituksen jäsentä kertoivat ”palturia” puheissaan, että jos päätös ”avataan” niin veroa on nostettava 1-3 prosentin väliin. Ja lisäksi niin, että sitä pitää aina periä. Tämä esiin nostettu sääntö tarkoittaa todellisuudessa sitä, että jos valtuusto haluaa nostaa veroa yli yleisen prosentin.

Yrjö ja Ilkka vetivät, toisen käden tietojen ja puheiden/ keskustelujen jälkeen kannatuksensa pois. Minä jätin päätöksestä kuitenkin eriävän mielipiteen. (Tästä on kyse mainitsemastani, 3-ja puolesta äänestyksestä). Esimerkiksi verohallinnon säännöissä on: ”Metsä-, pelto-, joutomaat voivat olla kiinteistöverosta vapaita, jos ne kuuluvat maatilakiinteistöön”.

Alavuden ja Töysän alueella on vanhimmat rakentamattomat tontin kaavoitettu kuntien toimesta. Omistajien vastustaessa, enimmäkseen edellä mainituille maa-aluille. Vanhimmat jo 1950-luvulla. Tontit ovat edelleen rakentamattomia ja omistajat maksavat niistä veroa vuodessa jopa satoja euroja. Siis tässä on huomattava ristiriita ja vääryys päättäjien taholta monia kuntalaisia kohtaan. Näin siksikin, kun Alavuden kaupunki on myynyt eurollakin tontteja tänä vuonna. Eli monta sataa kertaa halvemmalla, kuin jotkut joutuvat maksamaan, kunnan turhaa rakennuspaikoiksi kaavoittamista alueista.

ALAVUDEN PÄÄTTÄJILLE ESIMERKIKSI PAIKKAKUNNISTA ei tällaista ”kiusanveroa” muun muassa peri. Kuortane, Soini, Ähtäri, Evijärvi, Lappajärvi, Virrat ja Ruovesi, Viitasaari ja monet muut. Suurista kaupungeista ei veroa peri mm. Oulu eikä Porvoo.

Verohan on alkujaan tarkoitettu suurien kaupunkien tonttikaupan elvyttämiseksi.
Alavudella ei kyseistä elvyttämistä tarvita. Kun rakennustoiminta on hiljaista ja tontteja saa halvalla. Kaavoitettuja ja verotettaville rakennuspaikkoja omistajille ja niitä myyville, pitäisi päinvastoin palkita. He takaavat hyvän ja monipuolisen tonttireservin paikkakunnalle!

MINÄ ITSEKIN lupasin muun muassa valtuuston kokouksessa parisen vuotta sitten, eläkkeelle siirtymässä olevalle kaupunginjohtajalle Pekka Ala-Mäenpäälle ilmaiseksi, verollisen tontin Töysän jokirannasta. Ehdolla, että hän rakentaa syytinkitupansa Töysään. Ei huolinut, mutta veti rehtinä miehenä pois rakentamattomien tonttien erikoisveron perimisen esityslistalta.
Lehdissäkin luki, että Alavus luopui verosta.

Todellisuudessa ei luopunutkaan. Se on itselleni ja veroa edelleen maksavien yhteydenotoista selvinnyt minulle. Päätökseksi oli tuolloin kirjattu, että rakentamattoman rakennuspaikan veroprosenttia ei ole erikseen määrätty. Sitä kuitenkin peritään yleisen  kiinteistövero-prosentin, tontille määrätyn korkean arvon mukaan!


 

JÄTÄ KOMMENTTI