KOLUMNI | Koska kiihdyttelyt kuriin? KUORTANEELLA KUOVITELTIIN KENTTÄ ”KURALLE”!

0
Kuortaneen Urheiluopiston pesäpallokentän tekonurmi on kiihdytelty kumeilla kimurantteja koukeroita. Ei sentään ole saatu"kuralle" kuovitettua. Kuva: Kuortaneen Urheiluopisto.

Pentti Hautala
KUORTANE

Toimittaja Pentti Hautala

Niin sanotulla ”korttelirallilla” on kiusattu kansalaisia kaupungeissa ja kylätaajamissa vuosikymmeniä. Renkaiden vinkumisella ja äänekästä moottorien mörinällä on asukkailta yöunet häiriintyneet. Monia onnettomuuksiakin on kuovittelusta ollut seurauksena.

Tällaista, häiritsevä ja saastuttavaa, yleensä nuorten harrastusta ei vain jostain syystä ole saatu kuriin. Ei vaikka laki antaa sille monipuoliasiakin mahdollisuuksia. Varsinkin nyt, kun tehokkaita valvontakameroita on saatavissa jokaisen tarpeeseen.

Katujen, keskusteiden ja pihojen lisäksi kovaa sekä vahingollista kiihdyttelyä tapahtuu nykyään yhä lisääntyneessä määriin myöskin. Vahinkoa on aihetuttu kuntoradoilla, leikki-, peli- ja urheilukentillä ym.

Nyt viimeksi viikonlopun aikana laitettiin ajoneuvoilla ”ranttaliksi” Kuortaneen Urheiluopiston pesiskentän tekonurmella. Kenttä sijaitsee Kuortane-hallin, lukion ja kantatie 66-läheisyydessä.

Urheiluopiston talouspäällikkö Jaakko Niirasen mukaan kentällä havaittiin ensimmäisen kerran mopoilla ajelun jälkiä lokakuun alkupuolella.

Jaakko toteaa, että jäljistä päätelleen nyt olivat ajelua suoritettu mopoautoilla, mönkijöillä ja ehkä autoillakin. Vahinkojen lopullinen taso selviää lähiaikoina, kun kenttää lanataan ja tasoitetaan.

– Tekonurmen pinta saattaa jäädä epätasaiseksi, kun kumien sudittaminen on polttanut nurmen rakennetta. Siihen ei sitten lanaaminen auta.

Niiranen kertoo itsekin puhutelleensa opiston alueella kaasutelleita nuoria ja mopoilla keulijoita. Lisäksi nuorille on järjestetty jo toissa syksynä tilaisuus yhdessä, kunnan nuorisotoimen ja koulun kanssa keskustelutilaisuus. Kyseiseen pizzailtaan saapui 15 nuorta.

Opisto pyrkii kuitenkin tätäkin, nyt tehtyä tihutyötä selvittämään niin sanotuin ”pehmein keinoin”, ennen rikosilmoituksen tekoa. Esimerkiksi opiston Facebook-päivityksessä lukee: ”Maksamme palkkion tekijän henkilöllisyyden selvittämiseen ja kiinnijäämiseen johtavasta vihjeestä!”.

Niiranen sanoo, että rikosilmoitus tehdään vasta viimeisenä keinona. Vihjeitä on jo ilmoitettu. Toivottavasti nytkin löytyy järkeviä nuoria, jotka ilmoittavat reilusti mokanneensa.

– Jos asianomaiset tunnustavat tekonsa, niin siten neuvollaan rehdistä ja sopuisasti jatkosta.

Mainittakoon, että urheiluopiston alueella on yhteensä lähes sata valvontakameraa. Niiden filmille tallentuneita kuvia on kyllä jo aikaisemminkin poliisit käyttäneet hyväkseen, autojen ja muiden ajoneuvojen kiihdyttelyn selvittämisessä.

KUOTAEENKIN KESKUSTASSA KUMEJA KUUMENNETTU VUOSIKYMMENIÄ! Kuten useimmissa muissakin taajamissa.

Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta oma kokemustani, Kuortaneen keskustaajaman kiihdyttelyistä, vuosikymmenten takaa.

– Eräänä iltana olin tekemässä lehtijuttua Ähtärissä. Iltakahdeksi oli ehdittävä vielä Kuortane-halliin painin loppu-otteluihin. Ajelin sitten vähäistä ylinopeutta kantatie 66:lla Kuortaneen kirkonkylän kohdalla. Paikalla oli liikkuvan poliisin partio ja rikesakkohan nopeudesta minulle tuli.

Toimin siihen aikaa Poliisipiirin neuvottelukunnan puheenjohtajana, jonka tehtäviin kuului mm. poliisitoiminnan valvominen ja sen kohdistaminen eri paikkakunnilla jne.

Kirjoittaessaan rikesakkoa, yksi poliisi sanoi. ”Eikö Penttiä yhtään hävetä, kun itse ajat ylinopeutta ja luottamustoimessasi pyrit määräämään, tarkentamaan sekä arvostelemaan meidänkin toimintaa aktiivisesti.

Samalla alkoi kuulumaan läheisen Kuortaneen kirkonkylän taajamasta, kovaäänistä autojen kiihdyttelyä ja renkaiden ulvontaa.

Minun olikin sopiva hetki huomauttaa, että hävettää kyllä. Olenhan luottamustoimen mahdollistamalla vallalla ”määrännyt” monessa päätöksessä, poliisin laittamaan korttelirallia kuriin. Mutta tuloksetta.

Jatkoin: ”Mitä te täällä nyt tyhjällä  kantatiellä valvotte ylinopeuksia. Menkää laittamaan vaarallinen ja häiritsevä taajaman ylinopeuskiihdyttely kuriin, kuten olen ehdottanut kokouspöytäkirjoissa ja lehtijutuissanikin.

Muutaman viikon kuluttua kuoli sitten nuorukainen yliajon seurauksena Kuortaneen keskustassa. Minä kirjoitin sitten onnettomuudesta ja myöskin edellisen, omakohtaisen rikesakon saannin tapahtumatkin maakuntalehteen. – Sain rohkeasta kirjoituksestani kiitosmainintoja ulkomailta saakka.


 

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI