Konttisuon tuulivoimapuisto Soinissa on valmistunut – Anssi Kela avajaisiin!

0
Konttisuo

Soinin kunnan ensimmäinen tuulipuisto on valmistunut ja tuottaa energiaa kotimaan sähkömarkkinoille. Tuulipuiston avajaisia juhlitaan 29. lokakuuta Anssi Kelan tahdittamana.

Konttisuon tuulivoimapuisto on valmistunut ja otettu täysin käyttöön Soinin kunnassa. Kyseessä Soinin kunnan ensimmäinen tuulipuisto, ja se rakennettiin 20 kilometriä Soinin kunnan keskustan kaakkoispuolelle Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntien rajalle. Tuulipuisto tuottaa jatkossa vuosittain energiaa noin 37 000 kotitaloudelle.

Tuulipuiston avajaisia juhlitaan lauantaina 29. lokakuuta kello 12:00 alkaen yhdessä kuntalaisten kanssa, ja avajaisten suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Koko avajaispäivä järjestetään yhteistyössä paikalisen urheiluseuran Soinin Sisun kanssa, joka järjestää päivän päätteeksi Soinin yhteistalolla tuulivoimatanssit ja paikalle ihmisiä viihdyttämään saapuu mm. suomalaisten suosikkiartisti Anssi Kela.

Energiequelle on tehnyt aiemminkin yhteistyötä urheiluseuran kanssa Soinin Vuorenmaalla sijaitsevien Koskenvuoren kuntoportaiden mahdollistamisessa, jotka valmistuivat käyttöön syyskuussa 2020 ja portaat on myös nimetty yhtiön mukaan.

 

Energiequellen toinen tuulipuisto Suomessa

Konttisuon tuulipuisto on toinen hanke, jonka Energiequelle on toteuttanut ja ottanut täysin käyttöön Suomessa sen jälkeen, kun yhtiö tuli Suomen markkinoille vuonna 2015. Yhtiön kolmannen tuulipuiston odotetaan valmistuvan vielä tämän vuoden aikana Maalahden kuntaan ja aiemmin yhtiö on toteuttanut yhteensä viiden voimalan hankkeen Paltusmäellä Pyhäjoen kunnassa. Parhaillaan yhtiö rakentaa tuulipuistoja myös Kalajoella ja Hyrynsalmella, ja lisäksi Energiequellella on suunnitteilla yhteensä noin 2 500 MW edestä tuulivoimahankkeita eri puolella Suomea.

Konttisuolle rakentunut tuulipuisto käsittää seitsemän Nordexin voimalaa, joiden kokonaiskapasiteetti on 29,96 MW. Valmistuneet seitsemän Nordexin N149/4.0-4.5-tyypin tuulivoimalaa ovat Suomen ilmastoon soveltuvia ja ne sisältävät mm. energiatehokkaan järjestelmän, joka vähentää jään kertymistä tuulivoimalan lapoihin. Tämän myötä voimaloiden toimintaa ei tarvitse keskeyttää jäätymisenestojärjestelmän käytön aikana, mikä takaa paremman sähköntuotannon.

Tuulipuiston ostaja löytyi briteistä

Konttisuon tuulivoimapuistolle löydettiin jo toukokuussa ostajaksi brittiläistaustaisen Downing LLP:n hoitama rahasto. Downing on vastuullinen salkunhoitaja, jonka keskeisimmät sijoituskohteet ovat uusiutuva energian lisäksi infrastruktuuri, kiinteistöt sekä terveydenhuolto. Konttisuon puiston hankinta on Downingin neljäs investointi tuulivoimateollisuuteen ja ensimmäinen Suomessa. Tom Williams, Downingin energia- ja infrastruktuurijohtaja kommentoi, että yhtiö on iloinen voidessaan laajentaa sijoitussalkkuaan Suomeen, joka vauhdittaa tällä hetkellä uusiutuvan energian kasvusuunnitelmiaan.

– Konttisuon tuulipuiston kaltaiset projektit ovat avainasemassa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja energian huoltovarmuuden lisäämisessä. Olemme myös tyytyväisiä voidessamme tehdä yhteistyötä Energiequellen kanssa, jolla on erinomaiset kokemukset tuuliprojektien kehittämisestä ja johtamisesta eri puolilla Eurooppaa. Odotamme innolla jatkavamme yhteistyötä heidän kanssaan tässä projektissa sekä tulevissa, Williams jatkaa.

– Olemme Downingilla sitoutuneet vastuulliseen sijoittamiseen, ja tämä uusin yritysosto tukee sitoutumistamme tähän strategiaan. Mahdollisten tulevien sijoitusten näkymä on tällä hetkellä hyvä ja olemme myös kiinnostuneita hankkimaan lisää houkuttelevia mahdollisuuksia portofolioomme aikanaan.

Voimalat Konttisuolle toteuttanut Energiequelle kuitenkin jatkaa edelleen mukana Konttisuon tuulipuistossa, sillä yhtiö ottaa jatkossa hoitaakseen voimaloiden käytännön pyörittämisen ja niin kuntalaiset kuin muutkin yhteistyökumppanit voivat jatkossakin olla yhteydessä yhtiöön tuulipuistoon liittyvissä asioissa. Lisäksi voimaloiden huollosta vastaa Nordex, jonka kanssa on tehty 25 vuoden huoltosopimus.

– Niin voimaloiden käyttöönotto kuin yhteistyö Downingin kanssa onnistuivat loistavasti. Meillä molemmilla hajautettu ja uusiutuva energian tuotanto on toimintamme tavoitteiden keskiössä, kiittelee Energiequellen Suomen maajohtaja Nils Borstelmann.

– Samoin käytännön asioiden yhteistyö viranomaisten, Soinin kunnan ja paikallisten kanssa on ollut todella sujuvaa, ja siksi on erittäin mahtavaa päästä juhlistamaan lokakuun lopulla tuulipuiston avajaisia yhdessä kuntalaisten kanssa! Odotan innolla näkeväni paljon kuntalaisia ja tuulivoimasta kiinnostuneita avajaisissa.

Konttisuon tuulivoimala Soinissa

Energiequelle

Energiequelle on aktiivinen kansainvälinen energia-alan toimija jo vuodesta 1997. Yhtiö suunnittelee, rakentaa ja operoi tuulivoimaa, biomassalaitoksia ja aurinkovoimaa, sekä sähköasemia ja energianvarastointijärjestelmiä. Energiequellen pääkonttori on Berliinin lähellä Kallinchenissa sekä useita muita toimipisteitä muualla Saksassa. Ranskassa yhtiön toimipisteitä ovat Rennes, Dijon ja Royan, sekä Suomessa Helsinki ja Puolassa Poznañ. Energiequellellä on yli 350 työntekijää ja yli 750 voimalaitosta rakennettuna, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 1 500 MW.


 

JÄTÄ KOMMENTTI