Koronan jälkeen on pysäytettävä borrelioosi ja TBE

0
Punkkeja on yli 50000 eri lajia (arkistokuva)

KD:n kansanedustajat Peter Östman ja Päivi Räsänen esittävät, että borrelioosin diagnostiikan sekä rokote- ja lääkehoidon kehittäminen otetaan yhteispohjoismaiseksi prioriteetiksi.

– Koronapandemia synnytti ennen näkemättömän rokotteiden ja hoitomuotojen kehittämistyön. Koronan hellittäessä keskuuteemme jää kuitenkin monia muita vakavia sairauksia, jotka aiheuttavat valtavaa inhimillistä kärsimystä ja suurta huolta kansalaisten parissa, toteaa Päivi Räsänen.

Punkkien levittämät taudit borrelioosi ja puutiaisaivokuume (TBE) ovat yleistyneet viime aikoina voimakkaasti kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla. Punkit ovat levinneet yhä laajemmille alueille osin ilmaston lämpenemisen myötä. Pahimmilla alueilla Suomessa jopa yli 60% aikuisista punkeista kantaa borreliabakteeria.

Puutiaisaivokuumetta taas esiintyy etupäässä paikallisesti ja siihen on olemassa rokote, joka tosin on hyvin kallis.

– TBE-rokotteen alueellista kattavuutta kansallisessa rokoteohjelmassa tulee tarkastella uudelleen jo tänä vuonna, mikäli tauti jatkaa leviämistään nykyistä tahtia, toteaa Peter Östman.

Borrelioosia vastaan ei ole vielä kaupallisesti saatavilla olevaa rokotetta ja jopa taudin diagnosointi on usein vaikeaa. Globaalisti käynnissä on tiettävästi vain yksi pitkälle edennyt borrelioosirokotteen kehityshanke.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI