Kuusiolinna Terveys Oy – sydämen asialla

0
Sydänsämpylät

Keho ja mieli kiittävät sydämen huomioimisesta

Valtakunnallista sydänviikkoa vietetään 18.4-25.4.2021. Tärkeän teeman huomioimiseksi Kuusiolinna Terveys Oy haastoi jokaisen miettimään viikon ajan oman sydämensä hyvinvointia.

”Julkaisemme joka päivä Facebookissa ja Instagramissa hyviä vinkkejä, miten pienillä valinnoilla voi edistää sydämen terveyttä ja omaa jaksamistaan”, Kuusiolinnan toimitusjohtaja Juha Viitasaari kiteyttää.

Kuusiolinna Terveys haluaa käsitellä aihetta laajasti ottaen huomioon sydänterveyteen liittyvät eri näkökulmat.

Jääkaappi kauemmas liikkumalla

Yhtenä aiheena on arkiliikkuminen. Pienillä valinnoilla voi olla suuria vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Esimerkiksi työmatkojen kulkeminen edes osaksi lihasvoimalla ja päivän aikana otetut askeleet kattavat parhaimmillaan terveysliikuntasuosituksien määrää.

Ismo Anttila

”Jokaisella meillä on vain yksi sydän. Sen takia ennaltaehkäisy sydänsairauksissa olisi ehdottoman tärkeää. Liikkujilla on vähemmän sydämen rytmihäiriöitä. Syynä voi olla kapeamman vyötärön lisäksi myös makeampi yöuni.” avaa kardiologi ja Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän hallintoylilääkäri Ismo Anttila.

Käytännössä 4 tuntia reipasta kävelyä viikossa riittää tuomaan hyödyn, pidemmän elinajan. Liikkuvat ihmiset ovat vähemmän stressaantuneita ja nukkuvat paremmin, mikä voi selittää sen, että heillä on vähemmän sydämen rytmihäiriöitä. Lisäksi liikunnan avulla voi hallita sydän- ja verisuonitautien riskiä.

”Verenpaine on alhaisempi, kolesteroli- ja verensokeriarvot matalammat, vyötärönympärys kapeampi ja oma jääkaappi on kauempana.”

Perustarpeilla varmistat hyvän olon

Liikunnan lisäksi sydämelle ovat olennaisia sellaiset perusasiat kuin riittävä uni ja terveellinen ravinto.

”Uni on yksi ihmisen perustarpeista. Se on aikaa, jolloin ihminen palautuu niin fyysisesti kuin henkisestikin. Unihäiriöiden on todettu olevan useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä onnettomuuksien riskitekijä. Unihäiriöt myös alentavat elämänlaatua.”, kertoo Pihlajalinna Työterveyden Ähtärin yksikön työterveyshoitaja Taina Lamminaho.

Säännöllinen päivärytmi luo hyvät edellytykset hyvälle yöunelle. Uniongelmat tuovat taasen usein häiriön arkisyömiseen ja -liikuntaan. Terveellinen ateria tai välipala 3–4 tunnin välein pitää virkeänä, ehkäisee ylimääräistä herkuttelua ja varmistaa sydämen hyvinvoinnin. Pyri siihen, että aterialla on kasviksia, jotain hiilihydraattipitoista ja jotain proteiinipitoista.

Kun arkipäivät ovat aikatauluja täynnä, ruoanlaitto saattaa kuulostaa työläältä. Tee makaronilaatikkoa tupla- tai triplamäärä ja laita osa pakastimeen. Monimutkaisten salaattien ja tuntien kokkailun sijaan kannattaa panostaa erilaisiin lohkottuihin kasviksiin.

Hyvä terveys auttaa sydäntä

Ihminen on kokonaisvaltainen järjestelmä, joten omaa sydäntään voi huoltaa myös pitämällä huolta oman terveytensä eri osa-alueista. Hyvänä esimerkkinä on suun terveys.

Matias Leppänen

”Suu on portti ihmisen elimistöön ja kiinteä osa ihmisen yleisterveyttä. Suun terveydellä on myös erittäin suuri merkitys sydämen terveyteen. Suun ja hampaiston ongelmat lisäävät sydänsairauksien riskiä”, kertoo ylihammaslääkäri Matias Leppänen.

Huolellisella kotihoidolla, säännöllisillä suun terveyden tarkastuksilla ja ongelmien nopealla hoidolla suojaat myös sydäntäsi. Tämä on hyvin helppoa. Pese hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, puhdista hammasvälit kerran päivässä, syö säännöllisesti äläkä napostele. Ruoan jälkeen Xylitol- tuotteilla lyhennät happohyökkäyksen kestoa.

”Näillä perusohjeilla pääsee jo pitkälle suun terveyden hoidossa ja sydän kiittää!” Leppänen päättää.


 

JÄTÄ KOMMENTTI