Kuusiolinna Terveys tiedottaa | Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita jo 80 % Kuusiokunnissa

0
Alavuden terveysasema

Pandemian hillitsemiseksi tavoiteltu rokotekattavuus tulee yhä lähemmäs rokotusten edetessä. Nyt Kuusiokunnissa on ylitetty merkittävä rajapyykki, sillä ensimmäisen rokoteannoksen on 28.10. mennessä saanut 80 % alueen kaikista yli 12-vuotiaista. Kyseinen 80 % rokotekattavuus on taso, jolle kansallisesti pyritään tällä hetkellä kahden rokotteen osalta.

Ähtärin, Soinin, Kuortaneen ja Alavuden väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut kaikkiaan 16 097 henkilöä, kun rokotusiässä olevia on yhteensä 20 130. Lisäksi toisen rokoteannoksen on saanut jo 70,6%.

”Paljon töitä on jo tehty ja tärkeä etappi on saavutettu. Vielä on kuitenkin urakkaa jäljellä ennen kuin voidaan huokaista. Mitä korkeammaksi rokotuskattavuus saadaan, sitä vähemmän koronaviruksella on mahdollisuuksia levitä keskuudessamme”, korostaa Kuusiolinna Terveys Oy:n johtava lääkäri Marjo Ala-Salmi.

Kunnittain rokotuskattavuus on edennyt vaihtelevalla tahdilla. Ähtärissä rokotusprosentti on korkein, sillä ensimmäisen annoksen on hakenut 84 % ja toisen annoksen 75 % yli 12-vuotiaista. Kaikkiaan ensimmäisen rokotteen on saanut 4254 ähtäriläistä. Toiseksi korkein Kuortane, jossa vastaavat luvut ovat 82,5 % ensimmäisten ja 71,30 % toisten rokoteannosten osalta. Henkilömäärissä ensimmäisten rokotteiden osalta tämä tarkoittaa 2692 kuortanelaista ja 1440 soinilaista. Alavuden osalta 76,9 % on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 67,60 % toisen määrän ollessa 7719 ensimmäisten rokotteiden osalta.

Huoli etenkin nuorten rokotuksista

Toisen rokoteannoksen saaneiden määrän kasvuun vaikuttaa ohjeistus kahdeksan viikon välistä rokotteiden välissä. Normaalisti ensimmäisen ajan yhteydessä annetaan toinen aika, joten määrä seuraa oletettavasti ensimmäisten annosten tasoa.

Huolta on herättänyt erityisesti nuorten rokottautuminen. Ensimmäisten rokotteiden osalta 12–15 vuotiaat ovat Alavudella 42 %, Kuortaneella 58,1 %, Soinissa 50 % ja Ähtärissä 54,3 %. Samalla tavoin rokotuskattavuus on alle 30-vuotiaiden ikäluokissa, vaikkakin etenkin 16–20 -vuotiaiden tilastoissa näkyy myös hyvää aktiivisuutta.

Juha Viitasaari

”Suuri kiitos kuntalaisillemme, jotka ovat nähneet vaivan ja käyneet aktiivisesti ottamassa rokotteen! Silti Suomen tasolla meillä ja koko Etelä-Pohjanmaalla on kattavuus vielä muuta maata jäljessä. Jokainen rokote auttaa tässä eteenpäin, joten näytetään yhdessä myös tilastojen pitäjille olevamme aktiivinen alue,” kannustaa Kuusiolinnan toimitusjohtaja Juha Viitasaari.

Etelä-Pohjanmaa on ollut valtakunnallisissa tilastoissa koko väestön rokotekattavuuden osalta heikoimmalla tasolla. Toisaalta Etelä-Pohjanmaan laajuisessa tarkastelussa Ähtäri, Kuortane ja Soini ovat toki kärkipään kuntia.

”Yleisestihän on selvää, että rokotettu sairastaa lievemmän taudin ja levittää koronavirusta selkeästi rokottamatonta vähemmän,” Ala-Salmi muistuttaa.

Rokotukset jatkuvat jo yli 50-vuotailla

Kolmannet rokotukset immuunipuutteisille ja riskiryhmille avoinna. Kolmannet rokotteet ovat kansallisella ohjeistuksella tulossa yli 60-vuotiaille. Kolmannen rokotuksen antamisen edellytyksenä on, että kahdesta ensimmäisestä rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta. Tästä syystä Kuusiokunnissa muiden kuin riskiryhmien osalta aletaan antaa laajasti kolmansia rokotteita loppuvuodesta. Tähän liittyvistä käytännöistä ja ajanvarauksesta tiedotetaan erikseen.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI