Lunta tuli taas taivaan täydeltä!

0
Vielä lauantain tyvessä ja poutaisessa pakkasessa, eivät muuttojoutsenet välittäneet uimisesta joen uomissa. -Mutta sunnuntaina paikalle, sankassa lumipyryssä lentäneille, polskuttelu kelpasi.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Kirjoitin viime viikolla muun muassa laulujoutsenien muutosta pohjoisen pakkasista etelään. Kuinka linnut muuttaessaan levähtävät järvillemme.

Ja samalla syömäänkin, tarjoilla olevia jyviä. Jokilahtien sulat uomat eivät kuitenkaan jostakin syystä kansallislintujamme nyt kiinnostaneet.

Muuttolinnut jatkuvasti sunnuntaina. Nyt joutsenien saivat kokea, sankkoja lumikuuroja ja vinhoja tuulenpuuskia. Pyryssä kelpasivat myöskin sulina virtaavat jokiuomat. Sekä tietenkin jyvät, joita hupeni lintujen ravinnoksi kolmen päivä aikana noin 25 kiloa.

”Onpa mukava mennä kuivan jyväaterian jälkeen, jokeen nokkimaan kosteampaa pohjan kasvillisluutta”! Taisi tämä pariskunta toisilleen tuumailla sankassa lumisateessa.

Etelään kuitenkin teki niin mieli, että pahimman pyryn hellittäessä tiistaina aamupäivällä, tyhjeni myöskin Ponnenjärvi, ainakin hetkeksi joutsenista.

Joutsenten lisäksi yllätti runsas lumentulo, myöskin teiden- ja pihojen auraajat. Koneet ja liikunnallista hyötyliikuntaa hiosti monia. Kovia saivat kokea myöskin monet autoilijat liikenteessä. Sakea lumisade, tuuli ja liukkaus, asetti autoilijoiden harkintakyvyn koetukselle. Varovaisuudesta ja kaasujalan keventämistä huolimatta koettiin vaikeassa kelissä yllätyksiä.

Korkeiksi kasvaneet lumipenkat säästivät monen autoilijan ja autot, suurimmilta vaurioilta.

Tieltä suistumisia tapahtui. Mutta niistä selvittiin useimmista takaisin tielle joukkovoimalla ja lähiavulla. Lommojakin joihinkin toki pirsseihin aiheutui. Paksu lumi pehmensi kuitenkin tömäyksiä niin hyvien, että pahimmilta ruhjevammoilta vältyttiin.

Maailma on kehittynyt ja muuttunut. Ilmastonkin saastumisesta sekä lämpiämisestä puhutaan ja sillä pelotellaan. Mutta siitä huolimatta vanhat sanonnanviisaudet, pitävät säidenkin suhteen vielä hyvin paikkansa. -Tästä esimerkkinä todettakoon, vaikkapa: ”Pyry pakkasen perästä ja pyryn perään pirunmoinen suoja”. -Luvassa onkin lähipäiviksi seutukunnillamme +5 astetta lähenteleviä suojapäiviä.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI