Mikko Savola: Kaatuneiden muistopäivän juhlassa Jalasjärvellä – Sota on saatava loppumaan

0
Kansanedustaja Mikko Savola (Arkistokuva)

Ähtäriläinen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola toivoo, että ratkaisuja niin Ukrainan kuin Gazan konflikteihin löytyisi nopeasti. Suomi on tukenut Ukrainaa 23. tukipaketin verran, lähes kahden miljardin euron arvosta. Suomi on sitoutunut yli hallitus-oppositiorajojen yksimielisesti siihen, että Ukrainaa tuetaan niin kauan, kuin on tarve.

– Ikäväksemme ennusteita sodan nopeasta loppumisesta ei ole ja siksi Ukrainan jatkuva tukeminen on tärkeää jatkossakin. Päämääränä on antaa edellytykset Ukrainalle tukea itsenäisyyttään matkalla oikeudenmukaiseen rauhaan, Savola toteaa.

– Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisessä konfliktissa traagisinta on siviilien kärsimys Gazan kaistalla. Alueelle on saatava rauha ja sota on loppumaan, Savola toivoo.

Savola nostaa esille pohjoismaiden yhteisen merkityksen puolustusliiton pohjoisena turvallisuuden tuottajana. Pohjoismaat ovat yhdessä Naton merkittävä pohjoinen ulottuvuus niin osaamiseltaan, kalustoltaan kuin sotilaalliselta voimaltaan mitattuna.

– Laajassa puolustusliitossa on erilaisia painotuksia. Pohjoismaissa me tunnemme pohjolan alueen. Mitä tiiviimmin toimimme yhdessä, sitä paremmin pohjolaa turvaamme, Savola painottaa.

– Suomi oli hyvin varautunut ennen puolustusliiton jäsenyyttä. Nyt osana Natoa olemme turvallisuuden tuottajia, joka vahvistaa koko puolustusliittoa. Meitä arvostetaan siitä, että olemme hoitaneet – ja hoidamme oman leiviskämme hyvin.

Savola korostaa, että Suomella ei ole hätää.

Olemme pitäneet omasta puolustuksestamme hyvää huolta aina. Puolustustamme on vahvistettu suurilla panostuksilla ja nyt olemme puolustusliitto Naton jäsen.

– Tulevat  Laivue 2020 – hankkeen monitoimikorvetit turvaavat vesiämme ja F-35 monitoimihävittäjät ottavat pian Hornetien paikan taivaallamme.

– Myös vapaaehtoista maanpuolustusta on viime vuosina tuettu. Suomen puolustuksen perusta on jatkossakin oma, vahva kansallinen puolustus, Savola summaa.

Savola kehottaa hiljentymään muistamaan sodissamme ja palvelustehtävissä kaatuneiden muistoa. Suurinta uhrausta, jonka maasi puolesta voi tehdä.

– Suomen sotilaat pitivät valansa. He puolustivat ja palvelivat isänmaataan loppuun saakka antaen lopulta kaiken mitä antaa voi, ja siitä me jälkipolvet olemme ikuisesti kiitollisia, Savola päättää.

Savola puhui 19.5.2024 Jalasjärven seurakuntakeskuksessa järjestetyssä Kaatuneiden muistopäivän juhlassa. Tilaisuuden järjesti Sotaveteraanien Jalasjärven perinnetoimikunta.

  

JÄTÄ KOMMENTTI