S/S Tarjanne siirtyy koivuhaloilla kulkevaksi kaudesta 2023 lähtien

0
Höyrylaiva S/S Tarjanne siirtyy koivuhaloilla kulkevaksi.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Perinteistä Runoilijan reittiä Tampere-Virrat-Tampere liikennöivä S/S Tarjanne siirtyy koivuhaloilla kulkevaksi kaudesta 2023 lähtien.

Vuonna 1908 rakennetun höyrylaivalegendan kattila uusitaan alkuperäiseen muotoonsa, jolloin öljypolttimet ja – tankit poistetaan ja tulipesiin rakennetaan uuni- ja vetoluukut sekä arinat. Laivan matkustajille muutos näyttäytyy öljypoltinten kohinan lakkaamisena ja historialliselle alukselle hyvin sopivina halkopinoina päätesatamissa.

Muutoksella nähdään monia etuja. Uusiutuvaa, polttoainetta, koivua saadaan kotimaasta, päästään eroon öljyn polttamisesta ja kaiken kukkuraksi kaupan päälle saadaan saunan tuoksua satamiin. Ainoastaan aluksen keittiön tarvitsema sähkö tuotetaan enää öljy-käyttöisellä apukoneella, jonka kulutus on varsin pieni. Koivuhalon kulutus päivässä on noin kymmenen mottia.

Tuhkat poistetaan kerran päivässä ja höyrykattilan tuliputket nuohotaan pari kertaa viikossa. Tästäkin syntyy etuja, kun puhdas tuhka otetaan talteen ja käytetään metsän tai puutarhan lannoitteena. Pitkää reittiä ajavan höyrylaiva Tarjanteen paluu biopolttoaineeseen on merkittävä tapaus koko Suomea ajatellen.

Laivayhtiön päätös polttopuun käyttämisestä vie S/S Tarjannetta taas lähemmäksi aluksen alkuperäistä asuaan ja suuntaa samalla näkymiä uusiutuvan polttoaineen käytön mahdollisuuteen tulevaisuudessa. -jr


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI