Sateen tulvat tuhosi nyt pieniä siltoja

0
Sateen synnyttämien tulvavesien voimakkaista virtauksista kertoo, kun monien vuosien ajan paikallaan pysyneet, retkeily- ja moottorikelkkareittien sillat kokivat kovia. Tämäkin silta siirtyi Tuurissa, tukevien alushirsien kanssa alavirtaan.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Suomenselän paikkakunnilla satoi maanantaina iltapäivän aikana tiistaita vasten yöllä vettä runsaat 40-52 milliä. Eli suuria pisaroita putosi pilvistä alas muutaman tunnin aikana reilusti koko normaalin elokuun keski-määräisen vesiannoksen. Suomen sateisimmilla paikka-kunnilla lähenneltiin 60 millin määrää.

Suurimmat vahingot rakkasateesta koituivat viljelyksille, kun vesi nousi pelloille. Toivottavasti on poutaa niin paljon, että viljankorjuu onnistuu.

Helsingissä ja eteläisessä Suomessa tuulenpuuskat kaatoivat puitakin. Lisäksi kaduilla ja muilla kulkuväylillä tulvi vettä jopa lähes metrin verran. Sähköttömiä talouksiakin oli tuhansia.
Suomenselän- ja Järvi-Pohjanmaan alueella säästyttiin myrskytuhoilta. Vesi tulvi kuitenkin kulkuväylille, kaduille, teille ja pelloille monilla paikkakunnilla. Alavuden keskustankin alueelle nousi vesi pienemmälle tielle, valtatie 18 alikulkuun. Vettä oli niin paljon, että henkilöautot joutuivat käyttämään kiertotietä.

Siltarummut joutuivat myöskin vuolaiden virtojen vaikuteuksesta kestotestiin ja suuremmat sillat kestivätkin koeponnistuksen. Sitä vastoin useimmillekin pienemmille silloille kävi kalpaten. Moottorikelkka- ja retkeilyreitin silloista saivat muutamat kyytiä vuolaan virran vauhdittamana alajuoksulle. Moni siirtyi vain hieman paikaltaan, vaikka ne ovat kestäneet aikaisempina vuosina, lukuisat kevät- ja kesätulvat paikallaan!

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI