SUDET KOIRAN KIMPUSSA ALAVUDELLA

0
Susia Niemenkylän tiellä noin vuosi sitten. (Kuva:Pentti Hautala)

Pentti Hautala / J-Pnews
ALAVUS

Susien lisääntyminen on aiheuttanut useita vaaratilanteita metsästykoirille ja kotieläimille Pohjanmaan maakunnissa. Esimerkiksi Kuusiokunnissa ja erityisesti Alavudella on sudet raadelleet useampia koiria viimeisen vuoden aikana.

Jotkut ovat saaneet kuolemaankin johtavia vammoja, mutta useammat ovat parantuneet.

Onpa Tuurissa sudet hampailleet laitumella olleita hevosia ja poneja. Syksyn aikana kyseiset laidunmaat onkin ympäröity petoaidalla.

Nyt Alavuden Kontiaisella kaksi sutta hyökkäsi, peräseinäjokelaisen Sami Heinosen Dodo-hirvikoiran kimppuun. Onnekkaasti 4,5-vuotias koira kuitenkin pelastui hukkien hyökkäyksestä lopulta vähin vammoin.

Alavuden Länsipuolen hirviporukassa metsästävä Heinonen kuuli koiransa hätäisen kiljunnan, melkein välittömästi, kun oli päästänyt sen irti. Sami juoksi noin 150-metrin matkan koiran ääntä kohti ja havaitsi samalla KAHDEN suden pakenevan paikalta.

Nyt Dorothea, eli Dodo parantelee vammojaan kotona. Takajalassa on susien puremajälkiä ja siitä onkin jouduttu poistamaan karvat. Toinen takajalka on turvonnut susien kanssa kamppailusta.

– Tulevaisuus näyttää sen, että jääkö koirille yhteenotosta pysyviä vammoja tai jonkinlaisia pelkotiloja.

Metsästäjien ja muidenkin huoli susien lisääntymisen sallimisesta on aiheellista. Onkin ihme, että kaatoluvat ovat niin tiukassa.

Monien käsityksen mukaan susikanta on kasvanut jo liian suureksi. Tilanne johtunee kyllä osin siitäkin, kun metsästäjät ovat nykyisin niin lainkuuliaisia. He eivät vähennä susia salametsästyksellä.

Muistan sen, kun toimittaja itse oli nuorukainen. Silloin monella metsästyskiväärin omistajalla oli, heiniä pakkasella kyröltä reellä hakiessa, päällä lämpimät susiturkit ja sudenkarvaiset kintaat käsissä. -Niin minullakin!


 

JÄTÄ KOMMENTTI