Taas lumi ja talvi yllätti autoilijat

0
Valtatie 18 on vilkas liikenne. Ensilumen ja liukkauden vaikutuksesta sattuu myös paljon virhearviointeja, ratin ja selkänojan välissä. Seurauksena tieltä suistuminen. Tässäkin kaksi autoa on sukeltanut syvään ojaan lähes vierekkäin. Onneksi ajan pohja oli pehmeä.

Pentti Hautala/ J-Pnew
Alavus/Töysä

Viime viikon lopulla tuprutti lunta koko Suomen alueella oikein vanhaan malliin. Ja taaskin tämä Suomen ikivanhaan loppusyksyn perinteiseen kuulunut säätila yllätti monet autoilijat.

Näin voidaan todeta siitäkin huolimatta, vaikka autojen tekniset ominaisuudet- ja renkaat ovat kehittyneet huomattavasti. -Mutta jostakin ihmeellisestä syystä ensilumet ja liukkauden yllättävät monia. Voidaan todeta, että yhä lisääntyvässä määrin.

En muita koskaan aikaisemmin nähneeni kuitenkaan niin monta tieltä suistumisen jälkeä maantien reunamilla, mitä havaitsin viime viikon lopulla omalla asuinseudullani. Niitä oli kaikkiaan kahdeksan. Aikaisempien vuosien ennätysmäärä 4 päivän aikajaksolla on enimmillään 5.

Tässä autossa, syksy ja ensilumi täytti sisätiloja, mutta onneksi säikähdyksellä selvittiin.

Vahingot jäivät nyt onneksi säikähdyksiin ja mustelmin, tai pienin ruhjein. Useimmissa kolareista ei varmaankaan nähty aihetta tehdä ilmoitusta virkavallalle. Näin voi todeta esimerkiksi netistä, tilannehuoneen vahinkotilastosta.

Autot poistetaan useimmiten ojasta omia avuin ja tuttujen kanssa. Näin säästytään sakoilta ja poliisien työn ”tuhlaamista”. Aineellisten vahinkojen sopiminen ja ruhjeidenkin ”parsiminen” onnistuu useimmiten tuttavien kanssa, jos on aihetta.

Ihmeellisin liukastelu tapahtui valtatie 18:ta, hieman Töysän keskustaajaman risteyksestä Ähtärin suuntaan. Kaksi autoa suistui ajosuunnastaan oikealle syvään ojaan. Välimatkan ollessa vain viitisen metriä toisistaan.

Onni onnettomuuksissa oli, vaikka oja oli syvä, niin ei kiviä ja muutakaan kovaa ollut vastineena. Ojassa oli pehmeä pohja, johon autojen keulat kaivautuivat leppoisasti syvään.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI