Tien ja pellon täydeltä… LINTUJEN LENTOREITIT LÄNNEMMÄKSI !

1
Illan kylmetessä ja hämärtyessä Kuivankaantien ovat täyttäneet hyvässä sovussa eri lajien hanhet ja joutsenet. —Tällainen näky on varmasti yllättänyt kaikkia kulkijoita. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala
SUOMENSELKÄ

Kulunut talvi oli hiihtoharrastajille tämän vuosituhannen paras lumen ja säiden suhteen. Talven jatkoksi olemme saaneet nauttia myös harvinaisen komeasta alkukeväästä ja Suomessa niin perinteisestä takatalvestakin.

Meille lintujen tarkkailijoille ja kuvaajille kevät on ollut myöskin vuosituhannen paras. Lintujen muutto on ollut runsasta, kun lintureitit ovat muuttuneet ”Neuvostoliiton ylilennosta” lännemmäksi. Monet harvinaiset ”siipiveikot” ovat nyt muuttaneet ja levähdelleet Järvi-Pohjanmaan ja Suomenselän seukukuntien ympäristössä.

Erityisesti on kevään aikana hanhet ja joutsenet viihtyneen satojen, jopa tuhansien lintujen parvina pelloilla sekä järvillä. Onpa iltaisin ajotietkin täyttyneet erilaisista linnuista.

Esimerkiksi Alavuden Töysässä Kuivakankaantiellä on, monen illan hämyssä liikkuneen, ylättänyt harvinainen ja ennen näkemätön näky. Auringon päivän aikana lämmittämän tien ovat sään kylmetessä täyttäneet hanhet ja joutsene t- hyvässä sovussa. Lisäksi läheisellä sänkipellolla lintuja on viihtynyt useita satoja ruokailemassa.

Vajaan kilometrin päässä peltoaukeasta sijaitsevalla Ponnenjärvellä on laskettu huhtikuun puolesta välistä alkaen monena päivänä Tiiran tilastoihin 500-1000 lintua. Illan tullen joutsenet ja eri lajeja edustavat sadat hanhet ovat lentäneet yöpymään, ruokailemaan, sänkipellolle ja tielle oleilemaan. Joukossa on havaittu myöskin joitakin kurkia.

Ennätyksellisen suurimääräinen hanhien kokoontuminen käynnistyi muun muassa Alavuden ja Kuortaneen alueelle jo maaliskuussa. Kymmenien kaakkattajien joukot ovat lisääntyneet huhtikuun edetessä. Näyttääkin siltä, että linnut viihtyvät seudulla vielä pitkään toukokuullekin.

Lintujen bongaajia ja muita kiinostuneita on saapunut seuramaan, kaukaakin eri puolilta Suomea, tätä siivellisten paljoutta. Hanhilajien,joutsenien ja kurkien porukassa on havaittu olevan myöskin haikaroita. Harvinaisempana jopa harjalintu.

Onneksi Kuivakankaalta hiekkaa kuskaavia ja montaa muutakaan autoa ei ole liikkunut enää myöhäisiltoina kylätiellä. Jos tien mutkan takaa olisivat autot ajaneet vauhdilla, niin varmuudella kymmeniä lintuja olisi jäänyt ajoneuvojen alle.

Koskaan aikaisemmin ei ole näin suuria hanhimääriä ja ajotielle kokoontumisia alueella havaittu.

Ilmiön on arvioitu johtuvan siitä, että hanhet ovat muuttaneet lentorataansa lentäessään varsinaisille pesintä alueilleen.

Linnut ovat viisaita! Kun niitä metsästetään Venäjällä, niin ne ovat huomanneet Suomen turvallisemmaksi maaksi.

Toisaalta taitaa tulevaisuuden suhteen olla odotettavissa myöskin tilanne, että niin sanotut merilinnut valtaavat lisääntyessään pesinnälleen sopivia kohteita myöskin sisäämaasta.

Hanhien, merimetsojen, merikotkien, haikaroiden ja muiden merellisten lintujen leviämiseen sisämaahan iloksemme, tai kiusaksemme on hyvä alkaa varautua.

Aivan kuten esimerkiksi naakkojen ja joutsenten parviin ja pesintään olemme jo tottuneet.


”Mitäs ihmettä tämä nyt on…”? – Ajattelivat varmasti rusakot, kun heidän rauhalliselle elinalueensa pellolle ja sitä halkovalle tielle laskeutui yli 1000 lintua. Parasta olikin ottaa kiiruusti suunnaksi lähimetsä ja loikkia sinne. (Kuva: Pentti Hautala)

 

Monologi PUUHISSA

1 KOMMENTTI

  1. Me jo säikähdettiin, että Hautalan Pentti sairastui vaikeasti upotessaan jääavantoon. Sitten havaittiin kuitenkin Penan kova kannanotto eräässä valtakunnallisessa lehdessä.
    Ajateltiin PH:n siirtyneen taas yleisille media markkinoille. Ja juuri, kun löydettiin silloin kun jpnews tuli tietoomme.
    Hyvä ja lisäksi onnekas luontokuvaaja sattuu, osaa ihmeellisesti aina oikeaan kohteeseen oikealla hetkellä, kuten tämä Pentin huomionarvoinen muuttolintujuttukin osoittaa. Kiitos !!

JÄTÄ KOMMENTTI