Virrat mukana ehdotuksessa korkeamman tuen alueeksi

0
Turvetuotantoaluetta. Arkistokuva. Kuva: Mari Orpana

Jarkko Ruohola/J-Pnews
VIRRAT

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen , Pirkanmaan ja Satakunnan maakunnat ovat tehneet yhteisen esityksen v. 2022 alkavan uuden ohjelmakauden II-tukialueiksi.

Pirkanmaalta esitetään korkeamman tuen alueiksi Luoteis-Pirkanmaan seutukuntaa, Punkalaitumen kuntaa ja Virtain kaupunkia.

Maakuntien valtiolle tekemä esitys koskee alueita, jotka ovat elinkeinorakenteeltaan haastavia ja kärsivät merkittävästi energiaturpeen nopeasta alasajosta tai ovat muilla tavoin äkillisen rakennemuutoksen kourissa.

Tukialueen korottaminen edistäisi teollisuusyritysten investointeja ja sitä kautta alueiden uudistumista ja hyvinvointia sekä vientiin suuntautuvaa kasvua.

Pirkanmaan liiton kehityspäällikkö Marko Koskinen näkee turvealan tuen tulevan tarpeeseen Pirkanmaalla.

– Pirkanmaalla turvetuotannon merkitys on maakunnan reuna-alueilla suuri ja sen vaikutukset ovat paikallisesti merkittäviä. On erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni turvealalta toimeentulonsa saava voisi sopeutua rakennemuutokseen oikeudenmukaisella ja uusia uria mahdollistavalla tavalla, korostaa Marko Koskinen Pirkanmaan liitosta.

Hallituksen lisätalousarvion rahoituksella tuetaan turvealasta luopuvia yrittäjiä ja työntekijöitä sekä oikeudenmukaista siirtymää. Tukea kohdennetaan yritysten kehittämispalveluihin ja -avustuksiin sekä uudelleentyölistymiseen ja kouluttautumiseen. Rahoitusta suunnataan myös turvetuontoalueiden jatkokäyttöä koskevaan  selvitykseen ja metsitykseen sekä turveyritysten koneiden ja-laitteiden romuttamisen tukeen.

Pirkanmaalla on 45 turvetuotantoaluetta, joille on myönnetty ympäristölupa. Turvetuotanto työllistää kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti noin 120 henkilöä suoraan ja välilllisesti noin 200. Kesällä turpeen parissa työskentelee noin 300 ihmistä. Pirkanmaalla turvetuotanto keskittyy erityisesti Parkanoon, Kihniöön, Virroille ja Punkalaitumelle sekä jonkin verran myös muihin pohjoisen ja läntisen Pirkanmaan kuntiin. Pirkanmaalla valtaosa turvetuotannosta käytetään lämmitykseen sekä sen lisäksi myös kasvu- ja ympärustöturpeeksi.

Tukialueita on kolme. Tukialueilla I ja II voidaan tukea pieniä, keskisuuria ja suuria yrityksiä. Tukialueella III on mahdollista myöntää tukea vain pienille ja keskisuurille yrityksille. Tukialueet määritellään väestötiheyden , BKT:n, työttömyysasteen, rakennemuutoksen ja maarajan perusteella.-jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI