Ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää (PS) otti tiistain 29.03.2022 täysistunnossa kantaa lähetekeskustelussa olleeseen lakialoitteeseen koskien ulkomaalaislain muuttamista. Toisen oppositiokansanedustajan tekemällä lakialoitteella pyritään ”vähentämään seksuaalirikosten yleistymistä, antamaan maassa oleskeleville ulkomaalaisille signaali siitä, kuinka tuomittavana suomalainen yhteiskunta pitää seksuaalirikoksiin syyllistymistä, sekä turvaamaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja jokaisen henkilökohtaista koskemattomuutta.” Mäenpää kehui puheessaan aloitteen sisältöä loistavaksi.
– Ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset pitää täysin tuomita. Itse olen kokenut, että nämä tuomiot, mitä näistä meidän oikeusjärjestelmämme antaa, ovat mielestäni hyvin lieviä, ja näitä [seksuaalirikoksia] ei tule sallia, ei ulkomaalaisilta eikä suomalaisilta, linjasi ilmajokelainen kansanedustaja salissa puhuessaan.
Amnesty Internationalin edustajan kannanotto mediassa kummastutti
YLE uutisoi samana päivänä 29.3.2022 Amnestyn todenneen tuoreessa vuosiraportissaan Euroopan osalta, että ”Ukrainan sota on paljastanut eriarvoisuuden pakolaisten kohtelussa.” Amnesty Suomen ihmisoikeustyön johtaja sanoi YLE:n haastattelussa: ”Se, että nyt pystytään näin isoja määriä ihmisiä ottamaan vastaan suht ongelmitta, niin se osottaa kyl sen, että tässä on kyse rakenteellisesta rasismista, kun sillon aikasemmin 2015–2016 huomattavasti pienemmät määrät turvapaikanhakijoita muualta maailmasta tuotti suuren kriisin – vastuunkannon kriisin – ja sillon keskityttiin lähinnä pitämään ihmisiä ulkona, että sitä tarkoitetaan tällä kaksoisstandardilla.”
Edustaja Mäenpää nosti salissa aiemmin mainittuun lakialoitteeseen liittyneessä puheessaan keskusteluun nämä Amnesty International -järjestön edustajan antamat lausunnot YLE:llä. Hän kummasteli Amnestyn edustajan tapaa kuitata ”rakenteellisena rasismina” suomalaisten suopeampi suhtautuminen Ukrainan naisiin ja lapsiin kuin Lähi-idän nuoriin miehiin.
– Ihmettelen, että siinä [YLE:llä] arvosteltiin suomalaisten suopeaa suhtautumista Ukrainasta pakeneviin naisiin ja lapsiin, ja nämä koettiin siellä Amnestyn ihmisoikeusjärjestössä ”rakenteelliseksi rasismiksi”, tuhahti Mäenpää.
Mäenpää huomautti, että nyt Suomesta hakevat suojaa naiset ja lapset, kun taas turvapaikanhaun ennätysvuonna 2015 maahan saapui lähinnä nuoria miehiä Lähi-idän seuduilta Syyrian sodan varjolla. Kansanedustaja nosti puheessaan esiin myös Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimustiedot, joiden mukaan alueen kulttuureista tulevat ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.
– Täysin järjetöntä, päätti Mäenpää puheensa viitaten Amnestyn edustajan lausuntoihin ”rakenteellisesta rasismista”.