KÄRNÄNIITTI | KAIKKI RAHAVIRRAT SUOMESTA VENÄJÄLLE ON PYSÄYTETTÄVÄ HETI

0
Kärnän mukaan VR Transpoint lipsuu pakoterintamasta. (Arkistokuva)

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) vaatii, että Suomi pysäyttää välittömästi kaikki mahdolliset rahavirrat Putinin Venäjälle.

Kansanedustaja Mikko Kärnä

– Pakotteet purevat Putinin Venäjään hyvin, mutta on äärimmäisen valitettavaa, että osa suomalaisistakin yrityksistä jatkaa edelleen liiketoimintaansa Venäjällä. Jokainen yritys joka näin tekee, tukee Venäjää sen laittomassa sodassa Ukrainaa vastaan. Monet yritykset väittävät että vetäytyminen Venäjältä on vaikeaa ja heidän täytyy pitää huolta ”henkilökuntansa turvallisuudesta”. Se on pötypuhetta. Venäjä vastaa omien kansalaistensa turvallisuudesta, ei yksikään suomalainen yritys. Kyseessä on lopulta vain ja ainoastaan raha. Alaskirjauksia halutaan viivyttää kun toivotaan, että tässä olisi tulossa joku maaginen ”käänne parempaan”. Sellaisia ei ole tulossa. Tilanne Venäjän kanssa jatkuu nykyisellään mahdollisesti jopa vuosia. Osa yrityksistä taas yrittää hyötyä tilanteesta. Järkyttävin esimerkki on Hesburger, joka lupasi lopettaa liiketoimintansa Venäjällä, mutta myy siellä edelleen purilaista entiseen malliin. Hesburger haluaa hyötyä tilanteesta, jossa esimerkiksi McDonalds on jo vetäytynyt maasta. Hallituksen puheenjohtajan Heikki Salmelan eilen Iltalehdelle antama haastattelu vahvistaa kaiken tämän. Salmela meni jopa niin pitkälle että pyysi toimittajalta, ettei asiasta kirjoitettaisi. Säälittävää, lataa Kärnä.

Äärimmäisen pöyristyttävänä Kärnä pitää myös VR Transpointin eilistä päätöstä käynnistää tavaraliikenne Venäjälle uudestaan.

– Päätös on törkeä ja pöyristyttävä. VR Transpoint vetoaa päätöksessään Suomen ja Venäjän hallitusten väliseen valtiosopimukseen suorasta kansainvälisestä rautatieliikenteestä. On totta, että tällainen sopimus on olemassa, mutta se voidaan myös irtisanoa yksipuolisesti saman sopimuksen 73. Artiklan mukaisesti. Tätä toimenpidettä ei ole kuitenkaan tehty, vaikka aikaa on ollut yli kuukausi. Irtisanominen tapahtuu 12 kk irtisanomisajan puitteissa, mutta jos katsotaan miten Venäjä on kunnioittanut omia kansainvälisiä sitoumuksiaan, niin täytyykö Suomenkaan niitä noudattaa? Ja vaikka noudattaisimmekin, niin vähintä mitä voimme tehdä on irtisanoa kyseinen sopimus heti. Vetoan liikenneministeri Timo Harakkaan – toimikaa välittömästi! Tämä asia on teidän vastuullanne. Jokainen Suomesta Venäjälle virtaava euro on suoraa tukea Putinin laittomalle sodalle Ukrainassa ja näillä euroilla tapetaan ukrainalaisia siviilejä. Tämä pitää lopettaa välittömästi, niittaa Kärnä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI