Ruotsin lainsäädännössä yrityslähestymiskielto on käytössä oleva keino, jonka avulla nykyisin voidaan puuttua toistuviin myymälävarkauksiin sekä vakavaan väkivaltaan ja sen uhkaan kaupoissa. Kiellosta saadut kokemukset Ruotsissa ovat rohkaisevia: 75 prosenttia kiellon saaneista on pysynyt poissa kaupasta.
Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut voimassa viime vuoden maaliskuusta. Vielä yksi varkaus ei johda yrityslähestymiskieltoon, vaan varkauksien, häirinnän ja vakavan väkivallan uhan pitää olla toistuvaa ja todellista. Enimmäispituus Ruotsissa yrityslähestymiskiellolle on vuosi ja keskimäärin annetut yrityslähestymiskiellot ovat tähän asti olleet 6 kk:n mittaisia.
- Tutkimusten mukaan väkivallan uhkaa liittyy juuri toistuviin myymälävarkauksiin ja siksi nimenomaan toistuvissa tilanteissa tulisi yrityslähestymiskielto tarpeeseen, Östman painottaa.
Suomessa ei kaupoilla ole riittäviä työkaluja estää henkilön pääsyä kauppaan, joka varastaa ja aiheuttaa toistuvasti häiriöitä ja vakavia vaaratilanteita, vaan yrityksen työntekijöiden on jokaisen erikseen haettava lähestymiskieltoa itse henkilökohtaisesti.
- Olisi paljon järkevämpää, että yritys voisi itse viedä kieltoa eteenpäin kuin että esimerkiksi 15 työntekijää joutuisi jokainen erikseen hakemaan lähestymiskieltoa, Östman toteaa.
Työturvallisuuslain mukaan työantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöidensä työturvallisuudesta ja yrityslähestymiskielto antaisi tarpeellisen työkalun tämän velvollisuuden täyttämiseen.
Peter Östman (KD) on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi, jossa hän peräänkuuluttaa hallituksen toimia kauppojen työntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi tilanteissa, joissa työntekijät kohtaavat väkivallan uhkaa myymälävarkaiden taholta.