Alavus | Petri Juurakko ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin

1
Petri Juurakko suostui PS:n Alavuden syyskokouksessa, tulevan kevään eduskuntavaalien ehdokkaaksi. Tässä Petri (vas.) ja puheenjohtajana jatkava Yrjö Paukkunen markkinatouhussa. Yrjö toimi Petrin vaalipäällikkönä myös vuoden 2019 vaaleissa

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa äänesti hyväksy-tysti 6359 alavutelaista. Äänestys prosentti oli 66,6. Keskustapuolueesta ei silloinaan ollut omasta kaupungista ehdokasta ja puolue saikin nyt äänistä vain 34,2 %.

Perussuomalaisilla oli oma ehdokas, yrittäjä Petri Juurakko ja hänen ansiostaan PS:n äänisaalis nousi peräti 31,6 prosenttiin.

Perusuomalaiset-puoluetta äänestäneiden osalta, Alavus nousi Vaasan vaalipiirissä eniten kannatusta saaneeksi paikkakunnaksi. Koko Suomessa sijoitus oli viides. Vaalipiiristämme Laihia oli toiseksi paras 29,4 %, ja valtakunnan tilastossa 11.

Omaa ehdokasta, Petriä kannatettiin yli puoluerajojen ja hän sai Alavudelta hienosti 1280 ääntä. Ääniä satoi jämäkälle ja kaikkien kanssa toimeentulevalle yrittäjälle lisäksi runsaasti koko vaalipiirin alueelta. Yhteismäärä olikin peräti 2410 ääntä. Ensimmäisestä puolueen varapaikasta Juurakko jäi ainoastaan 20 ääntä.

Alavudella sai eniten ääniä keskustapuolueen, naapurikaupungin Ähtärin kansanedustaja Mikko Savola 1897. Alavutelaisten äänestyskäyttäytymisessä eniten ihmetyttää, että persujen muutkin ehdokkaatkin saivat yhteensä ääniä puolisentuhatta. Eniten Mauri Peltokangas 387 ja Juha Mäenpää 83. Kokoomuksen Paula Risikkoa äänesti 372 ja SDP:n Jutta Urpilaistakin 237. Yhteensä Alavudelta sai ääniä 40 eri ehdokasta.

Tämä herättää kyllä aiheellisesti ihmettelyä. Esimerkiksi siksi, että kaikkien äänestysikäisten pitäisi tajuta sen, että kokkolaiset ja muut kaukaisimmat ehdokkaat, eduskuntaan päästyäänkään, eivät alueemme asukkaiden etuja aja! Heillä on etusijalla vain omien ja lähipaikkakuntansa asiat ja toiveet, ääni meneekin lähes 100 % hukkaan, kun äänesteetään oman talousalueen ulkopuolisia ehdokkaita.

Esimerkiksi Suomenselältä ja Järvi-Pohjamaalta on tulevankin kevään vaaleissa eri puolueilla hyviä ehdokkaita. Heistä löytyy varmasti kelvollinen ja sopiva äänestettävä. Tätä todistaa jo tässä vaiheessa julkistettujen henkilöiden nimet.

TULEVIEN eduskuntavaalien ehdokkaat ovat kuitenkin olleet Alavudelta hakusessa, aina näihin päiviin saakka. Kristillisten Pentti Ahopelto on ollut ainoastaan tiedossa jo aikaisemmin.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marko Vainionpää oli varma ehdokas jo keväällä aluevaalien jälkeen. Hän kuitenkin päätti alkukesästä luopuvansa, lähinnä yrittäjän työkiireiden ja paikallisten luottamustoimien johdosta.

Markon luovuttua ehdokkuudesta alkoi vaalipiirin perussuomalaisten Alavuden yhdistyksessä, mahdollisten halukkaiden kartoitus. Aktiivisin kosiskelu suuntautui, viime vaalien suurimpien menetys yllättäjiksi nousseen Petri Juurakkoon. Hän kuitenkin sanoi miettivänsä ja tunnustelevansa ehdokkuutta kesän kuluessa.

Lokakuun lopussa pidetyssä Alavuden Perussuomalaiset Ry:n syyskokouksessa ehdokkuutta pohdittiin oikein joukolla perusteellisesti. Pohdinta päättyi lopulta toivotulla tavalla. Petri Juurakko suostui lopulta ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin. Lopullisesti päätöksen vahvistaa puolueen piirihallinto.

Kokouksen henkilövalinnoista mainittakoon, että Yrjö Paukkunen innostettiin yksimielisesti jatkamaan edelleen PS:n Alavuden yhdistyksen puheenjohtajana.

Kuva: Pentti Hautala


 

1 KOMMENTTI

 1. Näinpä se on, mitä toimittaja Hautala kirjoitti!!
  – Entisenä alavutelaisena olen vähintään vähän kiukkuisena seurannut entisen kotipaikkakuntani Alavuden asukkaiden äänestämiskäyttäytymistä eduskuntavaaleissa.
  Onhan se järkeen käymätöntä, että annetaan suuri määräisen kannatus sellaisille ehdokkaille, jotka osaavat Alavudella kartan ja navigaattorin avulla! Ääni menee kyllä 100 % hukkaan!
  Näin käyttäydytään vaikka Alvudelta on ollut osaavia ja mallikelpoisia omia ehdokkaita eri puolueista.
  Samalla lailla, kuin hepo kesää, on muisteltava Matti Asunmaan ja Aapo Saaren kansanedustajakausia 1970-2000. Silloin äänestettiin oman paikkakunnan miehiä,eduksemme yli puoluerajojen. Ja hyödyksemme.
  Esa Saariaho, Manse (Tampere)

JÄTÄ KOMMENTTI