Hannu Hautalan puolitoista miljoonaa kuvaa arkistoitu ”bunkkeriin” – Ja säätiölle lahjoitetut

0
Hannun Jäljet luontokuvakeskuksessa Kuusamossa on paljon kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Tässä töysäläisiä ja kuortanelaisia kuvien näyttöpöydän äärellä: Vasemmalla: Raimo Salmenaho, Alpo Putkiranta, Anja ja Eero Mäkiranta, Hannu Hautala, Terttu Putkiranta. -Tuulikki Hautala on bongannut näytöltä kiinnostavan kuvan.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Moni on minulle soitellut, ja J-P-newsin toimitukseenkin otettu yhteyttä. -Yllättävä laajasti on kannettu huolta, äskettäin kuolleesta Hannu Hautalasta tekemäni jutun jälkeen.

Lukijoita on kiinnostanut eniten mihin on sijoitettuna Hannun ottamat noin 1,5 miljoonaa lintu- ja luontokuvaa? Erityisesti on tiedusteltu -Onko kuvat turvallisesti säilytettynä? Onko ne digisoitu ja mikä on niiden käyttö tulevaisuudessa? Ja mikä taho kuvia omistaa?

Ensinnäkin totean, että Hannun ottamat noin 1,5 miljoonaa kuvaa ja julkaisemat luontoaiheet ja yli 60 kirjaa. Kaikki on arkistoitu tulipalon kestävään ”bunkkeriin”. Irman ja Hannun omakotitalon toiseen päähän on pariskunta rakennuttanut jo vuosia sitten palosuojatun, paksuilla betoniseinillä- katolla sekä vahvalla teräsovella varustetun arkistohuoneen.

 

Irma ja Hannu Hautala toimivat tutuille pohjalaisille retkeilijöille luontokuvakeskuksessa oppaina.

Käydessäni kohteessa useampaankin kertaan, huomasin oven olevan samanlaisen kuin pankin kassaholveissa on käytössä. Hirmuisen laajan kuvakokoelman lisäksi varmassa säilössä on Hannun monet leike- ja päiväkirjat. Niitäkin on monta hyllymetriä, kun hän on dokumentoinut elämäänsä päivittäin. Bunkkeri on Irma-vaimon tarkasti järjestämä arkisto ja toimisto. Siellä sijaitsee tieto- ja kirjoituskoneet, kirjevaaka, sekä lisäksi kaikki mitä yhteydenpitoihin tarvitaan.

Kun Hannu lopetteli vuonna 2020 luontokuvaustaan. Syöpäsairaus ja diabeteksen hoito vaikutti niin, että jaloista heikensi liikuntakyky. Keppien kanssa kävely sujui tasaisella muutama sata metriä.

Minä kysyin taannoin Hannun kuvien tulevaisuutta. Hän vastasi, että: ”kaippa ne jäävät kuolemani jälkeen kaikki yhteiseen käyttöön ja tarpeeseen.” Samalla hän muistutti, että kuvat ovat hänen ja Irman toimesta arkistoitu tuvallisesti ja huolella.

-Kirjoihini on tallennettuna useita tuhansia parhaita kuviani ja niistä on luettavissa paljon myöskin kuvausvinkkejä ja kokemuksia luonnosta. Kuviaan ja kirjojani saa sitten käyttää halutessaan myös opetustarkoituksiinkin, toivoi Hannu.

Hannu Hautala ei siirtynyt koskaan digitekniikkaan. Hän luotti loppuun saakka Fujin Valvia-diafilmiin. Ja diat hyvässä järjestyksessä, paloturvallisessa ”bunkkerissa”. Kuvia on digisoituna, nykyaikaisesti lisäksi Kuusamon Matkailu- ja kulttuurikeskuksen yhteydessä sijaitsevavan Hannun jäljet luontokuvakeskukseen. Muun muassa kuvien näyttöpöydiltä niitä on selattavissa katsottavaksi.

Hannu ei ollut kiinnostunut hikiurheilusta, kun sai liikuntaa tarpeeksi luonnossa kuvatessaan. Autourheilu oli kuitenkin yksi hänen lempilajeistaan. Ja tässä mallia hänen ”käyntikortistaan”. Siihenkin on piirrelty muistiin asioita, kun luontokuvaajalla ei muita papereita mukana sattunut olemaan.

Hannu ja Irma on lapseton pariskunta. Sisaruksia kyllä heillä on. Tulevaisuutta silmälläpitäen perustettiin Hannu Hautalan säätiö vuonna 2007. Säätiön esimiehenä on edelleen, Kuusamon-opiston rehtorina vuoden 20022 kevääseen toiminut Kari Kantola.

KENEN HALINTAAN HANNUN noin 1,5 miljoonaa kuvaa kuuluu? -Sekin on kansalaisia kiinnostanut viime päivinä! Hannulta taannoin saamani tietojen mukaan kaikki kuvat ovat lahjoitettu jo aikaisemmin, Hannu Hautala-säätiölle. Säätiö vastaa sitten kuvien käytöstä ja säilyttämisestäkin.

Kuvat: Pentti Hautala


 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI