Kansanedustaja Juha Mäenpää (PS) vaatii toimenpidealoitteessaan satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapidon kieltämisestä luvallista tutkimustoimintaa ja viranomaiskäyttöä lukuun ottamatta.
Yle uutisoi tammikuussa 2024, kuinka GPS-häirintään käytettävät pikkulaitteet ovat kasvava ongelma. Jutussa kerrottiin, että satelliittipaikannusjärjestelmiä on mahdollista häiritä aivan kotikonstein. Verkosta voi ostaa taskuun mahtuvia GPS-jumittimia (englanniksi GPS jammer), joilla pystyy pimentämään muiden laitteiden paikkatiedon satojen metrienkin säteeltä.
– Kyseisiä pieniä vempaimia saa tilattua muutamalla kymmenellä eurolla esimerkiksi Kiinasta. Laitteita käyttävät esimerkiksi taksiautoilijat ja jakeluautojen kuskit mutta myös ammattirikolliset, Mäenpään aloitteessa huomautetaan.
Laitteiden omistaminen sallittua
Häirintälaite on tietyillä taajuusalueilla toimiva kohinateholähde, joka saa virran akusta tai esimerkiksi auton tupakansytyttimestä. Tarkoituksena on varjella käyttäjän yksityisyyttä ja estää satelliittipaikannuksen käyttö. Samalla häirintä vaikuttaa kuitenkin myös muiden lähistöllä olevien henkilöiden satelliittipaikannusta käyttäviin laitteisiin. Häiritsimiä on myös muille taajuusalueille. Ne estävät WLAN-verkot tai matkapuhelinten yhteydet.
– Laitteiden häiritsevä käyttö onkin nykyisellään kielletty, mutta niiden ostaminen tai omistaminen on sallittua, Mäenpää selittää.
Maanmittauslaitos kertoo verkkosivuillaan (Lähde:Häiriöitä satelliittipaikannuksessa? Yleisimmät syyt GNSS-häiriöihin | Maanmittauslaitos), että yhteiskunnan merkittävät osa-alueet, kuten rahaliikenne, ilmailu, merenkulku ja pelastustoimi, tarvitsevat toimintaansa satelliittipaikannusta. Satelliittisignaalissa esiintyy kuitenkin toisinaan häiriöitä, jotka voivat johtua luonnollisista syistä tai tarkoituksellisesta häirinnästä. Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa hyödynnetään päivittäin satelliittien avulla saatavaa sijaintitietoa ja aikasignaalia, jonka tuottaa koko maailmaa palveleva satelliittipaikannusjärjestelmä GNSS (Global Navigation Satellite System). GNSS:ään kuuluvat yhdysvaltalainen GPS, eurooppalainen Galileo, venäläinen GLONASS ja kiinalainen BeiDou.
Kielto olisi johdonmukainen askel
Häirintälaitteet toimivat siten, että ne lähettävät tyhjää roskasignaalia samoilla taajuuksilla, joita satelliitit käyttävät viestintäänsä. Tämän vuoksi laite ei osaa enää paikantaa itseään tiheässä signaaliviidakossa. Sen seurauksena puhelimen käyttäjä, lentokoneen ohjaaja, autoilija tai muu paikannusta käyttävä taho on merkittävän ongelman edessä. Vaikka on olemassa erilaisia suojauksia ja tarvittaessa käyttöön voidaan ottaa vaihtoehtoisia järjestelmiä, aiheuttavat häiriöt paljon lisätyötä ja kustannuksia.
– Selkeä keino taistella edellä kuvattua viheliäistä vaivaa vastaan olisi häiritsevän käytön lisäksi kieltää satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapito kokonaan. Tämä olisi myös aivan johdonmukainen askel eteenpäin nykyisestä lainsäädännöstä, joka vietäisiin asian suhteen vain niin sanotusti loppuun asti, linjaa aloite.
– On vaikea keksiä kestäviä perusteita sille, miksi kenelläkään yksityishenkilöllä, yhteisöllä tai yrityksellä pitäisi olla oikeus pitää hallussaan kyseisenkaltaisia häirintälaitteita luvallista ja turvallista tutkimustoimintaa lukuun ottamatta. Uudistus antaisi viranomaisille yhden lisätyökalun ongelman kitkemiseksi, Mäenpää kiteyttää.
Aloitteen allekirjoittaneiden joukossa on kansanedustajia perussuomalaisista, kokoomuksesta, keskustasta, sosiaalidemokraateista ja vihreistä. He edustavat pääasiassa nykyisiä ja entisiä puolustusvaliokunnan jäseniä.