Virtain Taideyhdistys juhlii 40-vuotistaivaltaan juhlanäyttelyllä.

0
Virtain Taideyhdistys juhlii 40-vuotistaivaltaan juhlanäyttelyllä Galleria Virinässä, Näyttelyn avajaiset pidettiin iltajuhlan merkeissä keskiviikkona kutsuvierastapahtumana.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain Taideyhdistyksen juhlii 40- vuotistaivaltaan juhlanäyttelyn merkeissä Galleria Virinässä. Näyttelyyn voi tutustua lokakuun loppuun saakka.

Näyttelyn juhlallisia avajaisia vietettiin keskiviikkoiltana kutsuvierasyleisön läsnä ollessa. Juhlan virallisen avauksen suoritti Virtain Taideyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Ylimys. – Virrat on taiteilijakaupunki. Jo 1800- luvulta lähtien, jolloin Torisevan polkuja kulki aikoinaan mm. taidemaalari Werner Holmberg, valokuvaaja I.K. Inha ja runoilija Einari Vuorela ja taidemaalari Armid Sandberg. Eri taiteenaloja kokoava yhdistys, Virtain Taideyhdistys, perustettiin vasta 1984 tänä samaisena päivänä 16.10.1984, ylläpitämään ja kehittämään taideharrastusta.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Keijo Kaleva.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Keijo Kaleva toi esille, miten monipuolisesti taide vaikuttaa hyvinvointiin. – Taide on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline. Se, onko jokin teos taidetta, riippuu paljolti tarkastelijan omaksumasta näkemyksestä. Katsojankin silmässä kauneutta pitää olla.

-Kun taiteentekijä kokee hyvinvointituntemuksia hän samalla herättää toisissa samoja tunteita. Varmaan taiteentekijä tuntee työssään ns. synnytyskipujakin, jolloin ei hyvinvointi ole aina mielessä, sanoi Keijo Kaleva.

Juhlanäyttelyn kuraattorina toiminut Olavi Suomela.

Näyttelyn kuraattorina toiminut taidemaalari Olavi Suomela avasi omassa puheenvuorossaan näyttelyn pystyttämiseen liittyviä seikkoja. -Tässä näyttelyssä ei ollut sellaista rajausta, mitä toisinaan on, että kaikilta pitää ottaa yksi työ, Jos gallerian eteinen olisi otettu aikoinaan myös näyttelytilaksi, olisin voinut ottaa kaikilta jäseniltä yhden työn. Kun on juhlanäyttely, vuosinäyttely tai yksityisnäyttely pitää olla pieni tolkun raja, että kaikille teoksille on välimatka toisiinsa ja ripustettu niin, että on muotoyhteys, väriyhteys, sisältöyhteys ja aiheyhteys ja tällä periaatteella tämä näyttely on rakennettu, kertoi Olavi Suomela.

Museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta.

Museoamanuenssi, Johanna Kangas Tampereen Taidemuseosta avasi puheenvuorossaan näkemyksiään juhlivasta taideyhdistyksestä: – Tämä on ainutlaatuista, kun ajattelen yhdistyksen poikkitaiteellisuutta, joka on ollut sen perustamisesta alkaen ”punaisena lankana”.  Pirkanmaan mittakaavassakin Virtain Taideyhdistys on hyvin aktiivinen toimija. Se on ollut mukana järjestämässä lukemattomia taidenäyttelyitä, erilaisia kursseja ja tapahtumia. Mitä tärkeintä se on tuonut kulttuurielämyksiä niin virtolaisille kuin paikkakunnalla vieraileville kävijöille ja myöskin turisteille. Taideyhdistyksen vapaaehtoiset ovat luoneet kulttuuripalveluita, jotka rikastuttavat Virtain kunnan elämää, Kangas kertoi.

Virtain Taideyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Ylimys.

Iltajuhlan päätteeksi nähtiin Päivi Ylimyksen kirjoittama ja ohjaama näytelmä ”Aika näyttää”-häivähdys menneisyydestä. Näytelmän tarina kertoo 1900-luvun alun suomalaisten taiteilijoiden vaikeuksista selvitä ja halusta oppia uutta seuraamalla suuren maailman taidesuuntia. Rahaa säästettiin ja kerättiin, jotta päästiin opiskelemaan mm. Pariisiin. Vasta monen sukupolven jälkeen nousi näiden taiteilijoiden arvostus ja teosten hinnat. Näytelmässä Heimo Kaleva esitti valokuvaaja I.K. Inhaa, Markku Touronen, taiteilija  Armid Sandbergia ja Mirjami Veikkola Miina-piikaa. Iltajuhlan ohjelmisto oli koottu niin, että siitä vastasi yhdistyksen jäsenistö.

Illan näytelmässä esiintyivät (vas.) Heimo Kaleva (I.K. Inha), Mirjami Veikkola (Miina-piika) ja Markku Touronen (Armid Sandberg).

Musiikkipuolen hoitivat yhdessä esiintyneet Kirsti Perähuhta, sello ja Antti Järvensivu, kitara sekä omaa tuotantoaan laulanut Markku Touronen.  Juhlassa muistettiin myös kukkakimpuilla yhdistyksen kunniajäseniä Kirsti Perähuhtaa ja Pirkko Sisko Syrjästä, sekä uutta kunniajäsentä Seppo Mäkistä. He ovat yhdistyksen perustajajäseniä.

Kukitetut kunniajäsenet (vas. ) Pirkko Sisko Syrjänen, Kirsti Perähuhta ja Seppo Mäkinen. Kukat ojensivat Päivi Ylimys ja Olavi Suomela.

Avatussa juhlanäyttelyssä ovat mukana töillään Kosti Mäkinen, Mirjami Veikkola, Seppo Mäkinen, Leena Vaara, Ritva Jylhäkorpi, Kirsti Koivisto, Susanna Kaleva, Heikki Heikkilä, Siiri Kuusisto, Leila Kaleva, Arja Järvensivu, Paula Kuusisto, Mea Matero, Pekka Leinonen Maria Riitta Ylimys, Päivi Ylimys, Heimo Kaleva, Aila Osmovaara- Niemi, Erkki Alanne, Marketta Sadri, Sirpa Autio, Anssi Nokelainen, Kirsti Koro, Pirkko Sisko Syrjänen, Pauli Kankainen, Kaarina Kellomäki ja Mia Saloranta. – jr



 

JÄTÄ KOMMENTTI