KOLUMNI | Suuntamerkin näyttäminen tärkeä turvallisuuden tae

0
Vilkut ovat tarkoitettu käytettäväksi

Pentti Hautala

Liikenneonnettomuuksien syiden tutkimuksissa on selvinnyt, että liikennemäärien lisääntyessä suuntamerkin näytön laiminlyönti kokonaan, tai sen suorittaminen liian myöhäisessä vaiheessa ovat syinä moniin kolareihin.

Pentti Hautala

Onnettomuuksien jälkiselvittelyissä on myös syntynyt monia riita-asioita siitä, onko suuntamerkkiä näytetty laisinkaan käännyttäessä risteyksessä tai kaistaa vaihdettaessa? Jos sivullisia, puolueettomia ei kolareilla ole, niin todellinen totuus jää useimmiten hämärän peittoon. Tilanteen vaiheista on tapahtuman totuuden tutkimusten toteamiseksi ainostaan onnettomuuden osapuolten ”sana-sanaa vasten”.

Liikennelaissa on selvät säännöt siitä, että suuntamekkiä on näytettävä aina tarpeen vaatiessa! Tästä huolimatta aivan liian monet tienkäyttäjät lyövät laimin tätä tärkeää ja pienen vaivan vaativan velvoitteen toteuttamista. Näin vaikka toimenpiteelle on suuri merkitys liikenteen parempaan sujuvuuteen ja turvallisuuteen.

Ainakin suuntamerkin näytön tärkeyden eri tilaiteissa pitää tietää jokaisen sellaisen henkilön joka omistaa ajokortin! Tästä huolimatta jopa 80 prosenttia autoilijoista laittaa vilkun päälle aivan liian myöhäisessä vaiheessa, joustavaa ja turvallista liikennettä ajatellen.

Moni laiminlyö suuntamerkin näytön melkein jokaisessa tilanteessa, jossa sitä pitäisi käyttää!

Suuntamerkin näyttäminen on hyvin tärkeää turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden takeena monissa muissakin tilanteissa. Kun merkkiä näytetään hyvissä ajoin esim. taajaman vilkkaassa risteyksessä, niin sivutieltä – kadulta päätielle ajovuoroaan odottava pääsee joustavasti aikomaansa suuntaan.

Kiertoliittymien läheisyyteen muodustuvat jonot aiheutuvat yksinomaan siitä, kun liittymästä poistuvat eivät viitsi näyttää suuntamerkkiä.
Esimerkiksi vilkkaisssa kiertoliittymistä jonot johtuvat  yleensä siitä, kun kierrosta ajavat eivät näyttä suuntamerkkiä poistusessaan sieltä. Kiertoliittymässä ajajalla on aina etuajo-oikeus ja sinne ei uskelleta ajaa, jos autoja on jo siellä lähestymässä risteväellä väylällä odottovaa.

Autoilijoiden pitäisi huomata myöskin sen, että polkupyörillä ja mopoilla liikkuvilla on omat oikeutensa liikenteessä. Autoilijan on hyvä muistaa, ohittaessa hitaammin liikkuvia 2-pyöräisiä, että toimenpide tapahtuu turvallisesti. Samalla kaistalle ohittavan autoilijan kannataa ottaa huomioon vastaantuleva liikenne. – Näinhän vain harvat nykyään tekevät!

Nyt on kesän vilkastuvan liikenne alkamassa.Teillä ja kaduilla on paljon autoja, traktoreita, moottori-ja polkupyöriä.

Viime päivinä sattuneet vakavat onnettomuudet  ja niissä kuolleet nuoret, ovat surullisia muistutuksia, että liikenteessä  pätee yhä vanha viisaus: ”maltti on valttia ja vauhti tappaa liikenteessä”.
Eli noudatetaan, ainakin yritetään noudattaa nopeusrajoituksia. Huolehditaan myöskin siitä, että asetutaan vain raittiina rattiin ja huolehditaan kaverinkin ajokunnosta.

—JA NÄYTETÄÄN aina  vastuullisesti suuntamerkkiä!


 

JÄTÄ KOMMENTTI