Töysä-viikko aktiivisesti alkuun!

0
Makasiinin ikivanhojen hirsiseinien vierustalla istuivat mm. Töysä-seuran pj. Tapani Ala-Mutka, oik., vpj. Tarja Ylimäki sekä Tuula Korhonen ja Matti Huvila vas.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Töysä-seuran organisoima ja yhdessä Alavuden kaupungin, seurakunnan ja eri yhdistysten kanssa järjestettävän Töysän viikon vietto alkoi aktiivisella osanotolla sunnuntaina.

Viikko on samalla kotiseutuyhdistyksen 70-vuotisen toiminnan juhlaa. Kahdeksan päivän aikana onkin nyt monenlaista tapahtumaa tarjolla, eri päivinä ja iltaisinkin.

Kotiseutuviikon käynnistäneeseen Jumalanpalvelukseen kokoontui kirkkoon runsaasti osallistujia. Kirkosta siirryttiin makasiinikahvilaan, kesäkauden avaukseen. Kirkkopihassa oleva ikivanha maksiini täyttyi myöskin osallistujista.

Kirkossa lauloi Naiskuoro, opetusneuvos Ritva Sorilan johdolla. Kanttorina soitti Mari Järvinen. Päivän epistolan esittäjinä puhuivat Töysä-seuran toimijat Tarja Ylimäki ja Sirpa Hankaniemi sekä suntiona Jouni Pollari. Esirukoukset luki kesäteologi Mari Pääkkönen.

Juha Martikainen toimitti Jumalanpalveluksen Töysän kirkossa.

Saarnassaan Alavuden seurakunnan Töysän alueen kappalainen Juha Martikainen muistutti helluntain olevan hyvin perinteikäs juhla kesän aluksi. Tänään me saamme muistella sitä, kun Jumala vuodattaa Pyhän Hengen opetuslapsiinsa. Ja noista opetuslapsista, Jeesuksen lähimmistä tuli pelottomia julistajia. He kertovat joka puolella Rooman valtakuntaa Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta.

-Opetuslapset yhdessä kristittyjen kanssa muodostivat kirkon. Saammekin todeta, että kirkkomme  ylettyy aina vapahtajaamme ja hänen opetuslapsiinsa saakka, yli 2000-vuoden taakse. Emme siis tänäkään Helluntaina ole tekemisissä minkään uuden ja yllättävän asian kanssa.

-Kristinuskon perusasioita on kutenkin aina vuosittain hyvä muistella. Evankeliumissaan Jeesus mainitsee opetuslapsilleen siitä, ettei hän ole tällä maanpäällä ikuisesti. Toisaalta hän on meidän keskuudessamme ikuisesti pyhän hengen kautta.

-Kahdentoista opetuslapasensa varaan Jeesus halusi perustaa kirkon, jonka kulmakivenä hän itse olisi. Jokainen kristillinen kirkko on Kristuksen oma. Tehtävänä on kutsua jokaista ihmistä elävän Jumalan, Kristuksen yhteyteen.

-Evankeliumissan Jeesus sanoo, että minä jätän teille rauhan. Mutta kun elämme nyt näitä rauhattomia aikoja, Jeesuksen sanat saattavat tuntua vierailta. Jeesus kuitenkin sanoo opetuslapsilleen, kun hän menee taivaaseen ja Pyhä Henki laskeutuu Jumalan luota maahan alas.  Silloin Pyhä Henki yhdessä opetuslasten kanssa muodostavat kirkon, niin sen- ja myös meidän tehtävänä on toimia Jumalan rauhan välikappaleena. Myöskin tällaisena aikana, kun maailmassa ei ulkoista rauhaa ole.

-Jeesus kuitenkin lupaa olla rauhan Herra. Hän lupaa, hänen rauhansa tulevan jokaisen seuraajansa osaksi. – Että rauha tulee koko maailmaan.

-Meidän kaikkien tehtävänä on, Kristuksen jäseninä työssämme, harrastuksissamme toimia kaikin tavoin Jumalan työtovereina. Luoda omalta osaltamme rauhaa maailmaan.

-Jumala on luonut meidät kaikki kuvakseen ja työtoverikseen. Saamme olla Kristuksen sisaria ja veljiä. Olemme toisaalta pieniä ja heikkoja, mutta silti meidän ei pitäisi aliarvioida liikaa itseämme. Saamme aina luottaa Jumalaan ja hänen hyvyyteen. Apuun ja armoon, muistutti Martikainen.

Martikaisen mukaan, siitä huolimatta vaikka kirkko on Jumalan ja Jeesuksen luoman rauhan välikappale, pyhähenki toimii ennen kaikkea kristittyjen yhteydessä, evankeliumissa Jeesus lupaa Pyhänhengen jokaiselle, joka hänet pyytää luokseen. Sellaiset, jotka Jumalan rauhaa haluavat.

Aino Lamminaho, Aune ja Seppo Harju jonottamassa juhlakahveille.

Jumala haluaa olla toivomme ja rauhamme lähde. Uskovaisten uskossa saama rauha on Paavalinkin mukaan jotain erityistä ja käsittämätöntä rauhaa.

Ja tarjoilu olikin monipuolisen maittavaa ja maukasta, saivat todeta Sirpa Hankaniemi ja Reijo Nieminen.

Makasiinissa puhuivat Töysä-seuran pj. Tapani Ala-Mutka ja pastori Martikainen. Mari Järvinen johti virret. Töysä-seura tarjosi kakkukahvit.


 

JÄTÄ KOMMENTTI