Ähtärin Eläinpuiston 50-vuotishistoriikki valmistunut

0

Ähtärin Eläinpuiston 50-vuotishistoriikki luo läpileikkauksen maamme matkailuelinkeinon syntymiseen. Ähtärin Eläinpuisto täyttää 50 vuotta vuonna 2023. Juhlavuoden kynnyksellä julkistetaan eläinpuiston 50-vuotishistoriikki, joka kuvaa puiston tarinaa perustamisvuosista nykypäiviin saakka.

Ähtärin Eläinpuiston historia liittyy kiinteästi muun muassa eläintarhojen, matkailun ja arkkitehtuurin historiaan. Ähtärin Eläinpuisto on Suomen ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto ja jäsen Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA:ssa, jonka tärkein tehtävä on lajiensuojelu. Juuri nyt, nopeasti etenevän luontokadon seurauksena, eläintarhojen ja -puistojen merkitys kasvaa entisestään.

Ähtärin Eläinpuiston perustaminen on osa matkailuelinkeinon syntymistä maassamme. Suomessa elettiin 1960-luvulla matkailun murrosvuosia, vauhdikkaan edistyksen ja rohkean yrittämisen aikaa. Autioituva maaseutu sai uutta elämää matkailusta.

Ähtäriin matkailijoita houkutteli eläinten lisäksi Arkkitehtitoimisto Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema hotelli Mesikämmen, luonnonkauniille paikalle kauas valtaväylistä rakennettu korpihotelli. Hotelli Mesikämmen ja Temppeliaukion kirkko ovat Suomalaisten kansainvälisesti tunnetuimmat työt, ja niissä on paljon yhteistä: luonnonläheisyys, vapaat muodot ja käsittelemättömät, luonnolliset pintamateriaalit.

Historiikin on kirjoittanut tietokirjailija, FM ja graafinen suunnittelija Leena Vaahtera Nokialta. Vaahtera on kirjoittanut yritys-, yhdistys-, rakennus- ja henkilöhistorioita. Hän kertoo, että häntä innoittavat tarinat ja ihmiset – arkistojen ja menneisyyden muuttuminen puhutteleviksi kertomuksiksi.
− Ähtärin Eläinpuiston 50-vuotisessa tarinassa on mukana päättäväisiä ja periksiantamattomia ihmisiä, merkityksellistä työtä, kunnianhimoisia suunnitelmia, katkeria pettymyksiä, suuria onnistumisia ja jännitystä sekä tietenkin eläimiä, kertoo tietokirjailija Leena Vaahtera.

Idea historiikin kirjoittamisesta syntyi juhlavuotta varten perustetussa juhlatoimikunnassa. Jo ensimmäisessä kokouksessa päätettiin, että nyt on sopiva hetki tiivistää matkailualueen kehitystarina historiikin muotoon. Aineiston kokoamista helpotti tämän vuoden maaliskuussa aloittanut hanke ”Matkailun kehityksen vuosikymmenet Ähtärissä”.

− Hanke sai vauhtia Ähtärin ensimmäisen kunnanjohtajan ja eläinpuistoidean isän, kunnallisneuvos Väinö Jaakolan laajasta kotiarkistosta, joka oli lahjoitettu Ähtärin kaupungille. Erilaisia dokumentteja oli kertynyt runsaasti myös muiden toimijoiden tuotoksina, kertoo hanketta luotsannut Irma Kuoppala.

Historiikista suurin osa käsittelee mennyttä aikaa. Kirjassa tarkastellaan kuitenkin myös nykyhetkeä ja matkailun merkitystä Ähtärin elinkeinoelämälle. Lopuksi arvioidaan matkailun tulevaisuutta, kuten muun muassa sitä, mitkä arvot kiinnostavat tulevaisuuden matkailijoita.

Kirja on helppolukuinen ja tarinallinen antaen kuitenkin laajan kuvan sitkeästä ja pitkäjänteisestä työstä mitä Ähtärissä matkailuelinkeinon edistämiseksi on tehty ja tehdään edelleen.

Kirjan ovat kustantaneet Ähtärin Eläinpuisto Oy ja Ähtärin kaupunki ja se on myynnissä paikallisessa kirjakaupassa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI