JENNI YPPÄRILÄ-Yksinäinen kaupunki näyttely Nelimarkka-museolla

0
Teiniparkki (Jenni Yppärilä)

Lauantaina 1.7.2023 klo 14.00  avataan Nelimarkka-Museon vaihtuvien näyttelyiden salissa Jenni Yppärilän kolmiulotteisten teosten upea kavalkadi nimellä ”Yksinäinen Kaupunki”.

Maailmalla liikkuessaan taiteilija on valokuvannut kiehtovia  rakennuksia  jotka on tuonut näyttelysaliin  vekkuleiksi pienoismalleiksi muuntuneina.
Teoksissa on jännittävä perspektiivin tuntu ja osa toteutettujen rakennuksien esikuvista on sittemmin hävinnyt maailmankartalta kokonaan ja teosten kautta taiteilija on pohtinut niin ihmisten kuin rakennuksienkin
olemassaolon rajallisuutta.
Hylätty (Jenni Yppärilä)

 

Yksinäinen kaupunki

Jenni Yppärilä työskentelee kuvanveiston ja maalaustaiteen välimaastossa. Teoksissaan hän on pitkään kuvannut rakennettua ympäristöä ja ihmisille merkityksellisiä paikkoja kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Yppärilän mielenkiinto rakennuksiin on ensisijaisesti sosiologinen. Rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä. Tarkastelun kohteeksi nostetut rakennukset muuttuvat yhteiskunnan ja siellä asuvien ihmisten muotokuviksi. 

Yppärilän työskentelytapaan kuuluu rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa. Dokumentaatiota on kertynyt vuosien varrella tuhansia kuvia, sekä maalta että suurkaupungeista. Nelimarkka-museolla nähdään teoksia rakennuskannasta eri puolilta Suomea, Viipuria, Berliiniä ja New Yorkia. Toisinaan Yppärilän maalaamat rakennukset tai niiden toiminnot ovat kohdanneet loppunsa pian teosten valmistumisen jälkeen, joka on johdattanut taitelijan pohtimaan tuoreimmissa kaksiulotteisissa teoksissa olemisen rajallisuutta ja sitä mikä on merkityksellistä ihmiselossa.

”Yksinäinen kaupunki” esittelee Yppärilän tuotantoa vuosilta 2015-2023.  Näyttely pohtii sekä paikkojen merkitystä ja ominaispiirteitä, että tuo esiin katoavaisuuden, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tematiikkaa. Teosten rakennukset seisovat tyhjinä, mutta täynnä jälkiä eletystä elämästä. Rakennusten rinnalla nähdään öljy- ja akvarellimaalausten sarja, jotka ilmentävät yhteyden kaipuuta pääkalloisten ihmisten ja eläinten kautta.  Kokonaisuus tarkastelee paikan ja yksilön sosiaalista identiteettiä lempeän melankolisella katseella.

Jenni Yppärilä (s.1980, Oulainen) on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija.  Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta 2010. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Kiasman, Oulun Taidemuseon, Porin Taidemuseon, Turun Taidemuseon ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa.

Työskentelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.

Teuto Grilli (Jenni Yppärilä)

JÄTÄ KOMMENTTI