JOULUA JUHLISTAA VÄRIT JA VALOT!    

0
Isokallion 193-metrin korkeudesta kuvattua auringolaskun värikästä maisemaa Rantatöysän suuntaan. 21.12.2021 (Kuvat Pentti Hautala)

Pentti Hautala /J-Pnews
Suomenselkä

Talvipäiväntasausta (21.12.) vietettiin luonnon ja sähkön avulla…

Muistellaampa vaikka 1970-lukua. Kyseisen vuosikymmenen jälkeen on joulua edeltävän kuukauden ulkoiset elementit muuttunut eniten. Toisten mielestä huonompaan ja useamman kuitenkin parempaan suuntaan.
Ollaan esimerkiksi sitä mieltä, että Joulun perimmäinen tarkoitus, Jeesuksen syntymäjuhla on jäänyt liiaksi unohduksiin. Markkinameininki on vallannut myöskin liikaa tilaa ihmisten mielissä. Jouluhössytys alkaa nykyään liian aikaisin jne.

Mutta ollaan mietä mieltä hyvänsä Joulun alusviikkojen aikojen muutoksista ja kehityksestä? Ainakin on se hyvää, että erilaiset ulkovalot ovat lisääntneet ”tuhakertaisesti”. Ja tämä on mukavaa varmasti jokaiselle,kun saa ihailla mitä näyttävämpiä ja komempia valoja. -Jos ei omia, niin sitten ainakin naapurien.

Yön ja päivän ollessa yhtä pitkän. Ähtärin aamun kaunista luonnon väriloistoa 21.12.2021. (Kuvat: Pentti Hautala)

Vielä 1970-luvulla ei ollut ulkovalaistuja joulukuusiakaan, kuin joidenkin kauppaliikeiden pihassa. Kun ajeli esimerkiksi Lappiin joulukuun alussa 800 km matkan, valoja loisti vain harvassa pihassa.

Nyt toinen toistaan hienompia, eri värisiä valojen sommitelmia on ilonamme kaikkialla. Näin valaistaan vuoden pimeintä aikaa hienolla tavalla, lähes jakaisen asunnon pihapiirissä ja ikkunoilla. Tämä ainakin on ollut useamman mielestä hyväksyttävää kehitystä.

Toki lisääntyneistä jouluvaloissa varmasti jotkut saattavat kokevansa välittyvän häiritsevää valosaastetta.

Komeiden sähköisten jouluvalojen lisäksi on myöskin saatu ihastella viime päivinä, harvinaisen hienoja muita valoja. Niin luonnon kuin ihmisten taivaalle tekemiäkin.

Lentäjien hävittäjäkoneilla aikaansaamat jouluiset värijuovat aamauringossa. (Kuvat: Pentti Hautala)

Pakkaspäivien aamun auringonnousujen ja illan laskujen aikaan, ja päivisinkin olemme saaneet ihailla värikkäitä pilvien reunoja ym. Eri värisiä pilviä ja horisontin sumujen värejä.

Ainakin Suomenselän paikkakunnilla on saatu katsella viime päivinä myöskin lentäjien aikaan saamia ”kaasuvanoja”. Aamuauringon punaiseksi värittämiä ”joulujuovia”. Lisäksi taivaalle ovat päivisin piirtyneet, yhä lisääntyvästi matkustajakoneiden valkoiset jättövanat.


 

JÄTÄ KOMMENTTI