Kansanedustaja Elomaa | Naisen tai tytön sukuelinten silpominen ja sen valmistelu vihdoin laittomaksi

0

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisella eli ympärileikkauksella tarkoitetaan kaikkia ilman lääketieteellistä syytä tehtäviä toimenpiteitä, joihin liittyy naisten ulkoisten sukuelinten poistaminen tai vahingoittaminen jollain muulla tavalla.

Kansanedustaja
Ritva Kike Elomaa

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa mukaan eri puolilla maailmaa elää tällä hetkellä arviolta 200 miljoonaa silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. Vuosittain noin neljällä miljoonalla tytöllä on riski joutua silvotuksi. Perinteen taustalla vaikuttavat esimerkiksi kulttuuriset syyt.

Erityisen paljon silpomista tapahtuu joissakin Afrikan maissa, kuten Somaliassa, Egyptissä, Sudanissa ja Malissa.

Suomessa tyttöjen sukuelinten silpominen on myös tällä hetkellä rangaistavaa Suomen rikoslain perusteella pahoinpitelynä tai törkeänä pahoinpitelynä.

Valtioneuvosto antoi kuitenkin 13.6.2024 lakiesityksen, jossa silpominen sekä silpomisen valmistelu säädettäisiin rangaistavaksi erillisin rikoslain säännöksin. Naisen sukuelinten silpominen kattaisi naisen ulkoisen sukuelimen vahingoittamisteot, mukaan lukien sukuelimen poistamisen kokonaan tai osittain. Valmistelu puolestaan kattaisi nykyisten törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tekotapojen lisäksi naisen tai tytön viemisen ulkomaille silpomista varten. Lisäksi kiellettäisiin minkäänlainen naisen tai tytön pakottaminen tai taivuttaminen alistumaan silpomiseen.

Lakiesitys on tärkeä, sillä silpomisen estämiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen. Kyseessä on naisten oikeuksia törkeästi loukkaava pahoinpitely, joka on useiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen toimenpide. On erinomainen asia, että myös silpomisen valmistelusta tehdään rangaistavaa. Tämä asia ei olisi edennyt näin ripeästi ilman perussuomalaista oikeusministeriä.

  

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI