Nyt ollaan Maanmittauslaitoksen Alajärven palvelupisteen ovia sulkemassa – Tutuksi tullut keskittämislinja jatkuu?

0

Hallitus uhkaa keskittää maanmittauslaitoksen toiminnot

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) on pettynyt lausunnolle lähtevään maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnokseen Maanmittauslaitoksen palvelupisteistä ja niiden sijainnista.

  • Pahimmat pelot ovat käymässä toteen. Lakkautettavaksi ehdotetaan palvelupisteitä Alajärveltä, Huittisista, Ikaalisista, Kemijärveltä, Nurmeksesta, Närpiöstä, Saarijärveltä, Salosta ja Ylivieskasta, Savola listaa.

Koko Maanmittauslaitoksen henkilöstö aiotaan sijoittaa 26 palvelupisteeseen. Toimitiloista saatavien kustannussäästöjen osalta Maanmittauslaitos on asettanut tavoitteeksi 2 miljoonan euron säästöt vuoden 2027 loppuun mennessä.

Maanmittauslaitoksen pienten palvelupisteiden henkilöstön mukaan selvityksessä ei kuitenkaan huomioida työkohteisiin tehtäviä matkoja ja toimitilojen aiempaa suurempia kustannuksia.

  • Esimerkkinä Alajärven toimipisteestä tehtyjen laskelmien mukaan tuottava työaika vähenee, tilakustannukset ja matkakulut nousevat. Henkilöstön laskemien perusteella säästöjen sijaan tulossa onkin lisäkustannuksia jopa 2,1 miljoonaa euroa vuodessa, Savola ihmettelee.

Savola jätti toimipisteiden karsimisesta kirjallisen kysymyksen helmikuussa. Kysymyksen allekirjoitti koko keskustan eduskuntaryhmä. Vuonna 2016, kun asia oli esillä, päätettiin keskustalaisen ministerin toimesta säilyttää toimipisteverkko ennallaan.

  • Vaikutustyötä on tehty ja järkeen käyviä perusteita on tivattu ministeriä ja maanmittauslaitoksen johtoa myöden, mutta näyttää, että Purran sakset ovat nyt Essayahin käsissä, Savola tuhahtaa.

 

  • Vetoan ministeri Essayahiin, että lausuntokierroksen jälkeen ministeri käyttää valtaansa pienien maanmittauslaitoksen toimipisteiden säilyttämiseksi, Savola päättää.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI