Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Taiwanissa – tapasi maan presidentin ja tuomitsi Kiinan aggression

0
Kuva tapaamisesta Taiwanissa (Kuva: Taiwanin presidentinkanslia)

Kansanedustaja ja eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Kärnä (kesk) tapasi Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenin tiistaina 6.2.

– Viestini presidentti Tsai Ing-wenille oli selvä. Suurvaltakamppailun ja geopolitiikan aikakaudella demokratian ja rauhan arvot ovat tärkeitä. Taiwanin salmen rauhanomaisen tilanteen säilyttäminen on koko maailman intresseissä. Manner-Kiinan uhittelulle ei ole sijaa. Demokraattinen Taiwan ansaitsee vahvan tukemme. Samalla olen todella iloinen siitä että Taiwanin ja Suomen väliset kaupalliset suhteet ovat kehittyneet positiivisesti viime vuosina.

Kärnä on toiminut eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtajana tämän vaalikauden ajan ja puolustanut mm. Taiwanin oikeutta osallistua täysimääräisenä jäsenenä kansainvälisiin organisaatioihin. Vierailun aikana Kärnä ja muu suomalaisdelegaatio tapaa Taiwanin korkeinta poliittista johtoa, vierailee eri ministeriöissä ja tutustuu esimerkiksi Taiwanin yrityskenttään. Delegaatio tapasi myös Taiwanin ulkoministeri Joseph Wun ja kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteerin Wellington Koon.

– Kiina uhittelee lähes päivittäin hävittäjillä sekä laivasto-aluksillaan Taiwanille ja Kiinan presidentti Xi Jinping ei ole poissulkenut sotilaallisen voiman käyttöä Taiwanin yhdistämiseksi manner-Kiinaan. Olen vaikuttunut taiwanilaisten maanpuolustustahdosta. Täällä ollaan kyllä valmiina jos jotain tapahtuu.

Kärnä jatkaa toteamalla, että Suomen on tuettava Ukrainan lisäksi myös Taiwania ja sanottava selkeästi ääneen, että Taiwanin salmen rauhanomaisen nykytilan säilyminen on koko maailman intresseissä. Isomman naapurin uhittelua ja kansanvälisen oikeuden vastaista retoriikkaa ei pidä hyväksyä.

– Olen seurannut Taiwanin tilannetta pitkään ja ystävyysryhmän puheenjohtajana pidän tärkeänä, että Taiwanin näkemys asioista välittyy myös Suomeen. Emme saa jäädä pelkän Kiinan retoriikan vangeiksi, vaan meidän on kuunneltava taiwanilaisia itseään. Taiwanilla on oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan.


 

JÄTÄ KOMMENTTI