Mikko Paavolan elämäntyön näyttely kiinnosti Töysässä

1
Mikko Paavola esittelee yhtä lehtijuttua avauspuheensa yhteydessä. Juttujakin on esillä useita kymmeniä, eri julkaisuissa. -Niin paikallis-, maakunta- ja valtakunnallisissakin lehdissä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Töysä talossa järjesti töysäläissyntyinen, nykyään helsinkiläinen Mikko Paavola erikoisen ja ainutlaatuisen Elämäntyö-näyttelyn. Se edusti erikoisuttaan siinä mielessä, että koskaan aikaisemmin vastaavaa ei Töysässä ole ollut. Eikä varmasti kukaan ole järjestänyt, monella muuallakaan paikkakunnalla koko valtakunnassa.

Erikoista oli sekin, että Mikko oli itse jokaisena kahdeksana näyttelypäivänä esittelemässä, runsasta esillä olleita tavaroita; ansiomerkkejä-, mitaleja-pöytäviirejä-, todistuksia, kunniakirjoja-, kuvia- ja monia lehtijuttuja jne. Jokainen kävijä saikin kiinnostavia tietoja eri aikakausien tapahtumista, 1940 luvun lopulta näihin päiviin saakka. Niin päähenkilön itse kokemasta, toimimisesta ja valtakunnallisista sekä paikallisistakin tapahtumista ja henkilöistä.

Näyttelyn avajaisissa Töysä-seuran sihteeri, opetusneuvos Ritva Sorila sekä Airi Suopanki, Pentti Kurunmäki Seinäjoelta, tutustumassa Mikko Paavolan opastuksella näyttelyyn. -Taaempana Pirkko Raja-aho ja Terho Vilmilä.

Paavolan Mikon kanssa ei kävijöillä varmastikaan tullut aika pitkäksi. Miehellä on tunnetusti niin sanotusti sana ja tieto hallussa. Onhan hän ollut monessa toiminnassa mukana. Niistä tässä yhteydessä mainittakoon poliittiset luottamushenkilöt, kansanedustajaehdokkuus ja laaja järjestötoiminta sekä maan kuuluna huutokauppameklarin toimiminen, yli 600 huutokaupassa eri puolilla Suomea.

Mikko ja Töysä-seuran puheenjohtaja Tapani Ala-Mutka. Paavola on tehnyt vuosikymmenien ajan aktiivista yhteistyötä kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Jotkut kävivät keskustelassa Mikon kanssa useampanakin päivänä. Mikon toiminnastahan saatiin lukea jo perusteellisemmin, aikaisemmin jpnewsissä julkaistussa jutussani. Näyttelyn kävijämäärään sanoo Paavola olevansa tyytyväinen. Kävijöitä oli enemmän kuin ennakkoon hän oli ajatellut. Toki enemmänkin olisi sopinut.

-Parasta oli se, kun sai tavata entisiä koulukavereita ja viimeksi Töysän rippikoulussa nähtyjä kavereita ja nuoruuden aikaisia henkilöitä. Niitä kertyi paljon. Muutinhan täältä Kuopioon töihin 21-vuotiaana v. 1967.

-Nykyisten ja entisten tuttujen tapaamisen lisäksi kävi näyttelyssä myöskin muita töysäläisiä ja kauempaakin. Ja näistähän tuli sitten uusia, mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kannustan muitakin, synnyin kunnastaan muulle muuttaneita järjestämään samanlaisia tilaisuuksia.

-Vaivaahan tietenkin tällaisen näyttelyn pitämisestä on. Ainakin jos tuo näin paljon tavaraa paikalle kuin minulla oli. -Mutta paljon mukavia tapaamisia ja kokemuksia 8-päivän aikana olen itsekin saanut, naurahtaa Mikko Paavola.

J.K. Tämän jutun kuvat ovat Paavolan näyttelyn avajaisista. Niitä ei ollut mahdollista edellisen jutun yhteyteen siirtää. Syystä, että operaattorini Luukku Com kärsi teknisestä viasta useamman päivän. Vika ei mahdollistanut liitetiedoston/ kuvien käyttöä jutun yhteyteen!

Kuvat: Pentti Hautala


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

1 KOMMENTTI

  1. KIITOS Pentti Hautala – olet ymmärtänyt kaiken oikein – ei ollut virheitä tekstissä. Uskon kuitenkin että näitä elämäntyönäyttelyitä alkaa tulla muiltakin. Taidenäyttelyt ovat sitten eri asi ja niissähän keskitytään siihen yhteen osaamisalaansa. Helsingissä järjestin 22.11.2003 alkaen 5-päiväisen näyttely APOLLOSSA keskustan juhlasalin perällä ja silloin kävi – nimensä kirjoittamassa 100 henkilöä vieraskirjaan. Nyt ei aivan päässyt 8-päivän aikana samaan mutta uskon sanan levinneen kohtalaisen kivasti. Ammattinimikkeitä on minulla 12-13 kpl. Kun on monessa mukana niinkuin vielä 75-vuotiaana on 10 yhdistystä joissa olen jäsenenä. Aiemmin mm 2000 kirjasin 20 kpl.

JÄTÄ KOMMENTTI