Seppämestari Juhani Krappe takoo Ähtäri Zoon Farmilla

0
Juhani Krappe

Ähtäri Zoon Farmilla takoo kesällä seppämestari – tule kokemaan pajan tunnelma!

Ähtäri Zoon suosittu Farmi tarjoaa kävijöilleen upeita kokemuksia. 1900-luvun alun maalaistalotyylisellä Farmilla voi silitellä eläimiä, kokeilla perinneleikkejä sekä tutustua maalaistalon askareisiin. Tänä kesänä Farmi tarjoaa kuitenkin perinteisten nähtävyyksiensä lisäksi myös uusia kokemuksia – paikalle saapuu kesäksi takomaan oikea seppä, jonka työntekoa ja kädenjälkeä vierailijat pääsevät ihastelemaan.

Sepän pajalla vierailu on kesän odotettu elämys

Seppämestari Juhani Krappe

Ähtäri Zoon Farmilla työskentelee kesällä Onnellisen Sepän Pajan seppämestari Juhani Krappe. Raaseporista saapuvan seppämestarin työskentelyyn pääsee tutustumaan Farmin pajalla kesäkuun 28. päivästä elokuun 15. päivään saakka Farmin aukioloaikoina tiistaista lauantaihin.

Sepän työn seuraaminen on tänä päivänä harvinainen kokemus. Farmin sepän työympäristö on ulkoiselta olemukseltaan hyvin samanlainen kuin entisaikainen käsityöpaja.

Vierailijat pääsevät näkemään, kuinka seppämestari takoo hehkuvaa metallia alasimen päällä uusiin muotoihin. Vierailun aikana pääsee myös sukeltamaan tästä päivästä menneisiin aikoihin, kun takomisen lomassa seppämestari kertoo tarinoita sepän työstä ennen ja nyt.

Pajalta löytyy myös pieni takotuotteiden myyntipiste, josta voi ostaa Onnellisen Sepän pajan takomia koriste- ja käyttöesineitä kotiin asti vietäväksi. Näin muisto kokemuksesta säilyy pitkään.

Seppämestarin taustaa

Seppämestari Juhani Krappe on takonut ammatikseen jo parinkymmenen vuoden ajan. Krappen äidin äidin suvun aikakirjojen mukaan suvun jäseniä saapui aikanaan Ruotsista työskentelemään Ähtäriin Inhan Ruukille. Seppämestarin suvussa kulkee siis seppiä kauemmissa sukuhaaroissa.

Juhani Krappe ei ole kuitenkaan sepän sukua suoraan alenevassa polvessa, eikä siksi näe takomista sukuvikana. Krappe oli alkuperäiseltä ammatiltaan toimittaja, joka kiinnostui sepän työstä aluksi täysin harrastusmielessä. Harrastus johti lopulta yrityksen perustamiseen, ja Onnellisen Sepän paja syntyi vuonna 2008.

Seppämestarin mukaan sepän työ on jatkuvaa uuden oppimista.

– Vuosien kuluessa on hyväksynyt sen, että sepän ammatissa ei koskaan tule valmiiksi, mutta kertyneet kilometrit kyllä väkisinkin näkyvät käden jäljessä, sanoo Juhani Krappe.

Alan yhdistystoiminta on ollut Farmin sepälle lähellä sydäntä. Seppämestarille on kertynyt kokemusta alan kummastakin yhdistyksestä – hän on toiminut Suomen Sepät ry:ssä sihteerinä ja Taidesepät ry:ssä puheenjohtajana. Arvostustakin alalla on saatu, sillä Krappe valittiin Vuoden taidesepäksi 2019.

– Yhdistystoiminnasta ja sepän alan koulutusmahdollisuuksista voi myös kysyä, kun piipahtaa pajalla.

Mitä sepäntyö on tänään?

 Ähtäri Zoon Farmin sepän paja on käsityöpaja. Pajalta puuttuvat koneet ja sähköiset käsityökalut, jotka kuuluvat luonnollisena osa nykyaikaisen pajan varustukseen. Työnäytökset perustuvat perinteiseen tapaan käsityökalujen käyttöön.

Seppämestarin mukaan tärkeintä on kertoa vieraille mistä taonnassa on kysymys – teräksen plastisesta muokkaamisesta lämmön avulla.

– Kunhan paikat saadaan kuntoon, on tavoitteena järjestää pienille ryhmille tutustumista taontaan Farmin aukioloaikojen ulkopuolella, mutta siitä kerromme erikseen, lupaa seppämestari.

Perinteiden kunnioittaminen on ollut kautta aikain sitkeä osa sepän alaa, ja osa nykypäivänä käytetyistä työkaluista onkin pysynyt liki muuttumattomina aikojen alusta saakka.

Vahvoista perinteistä huolimatta monet tämän päivän sepät hilaavat alaa vahvasti 2000-luvulle. Esimerkiksi moneen moderniin rakennukseen voidaan ottaa mukaan takomalla valmistettuja yksityiskohtia.

Onnellisen Sepän pajasta

 Onnellisen Sepän paja, jossa seppämestari päätoimisesti työskentelee, sijaitsee Raaseporissa Billnäsin ruukissa. Pajalla työskentelee kaksi seppämestaria, sekä usein myös sepän alan harjoittelija.

Paja on monelle tuttu joulukuun Tuomaan Markkinoilta Helsingistä, jossa sepät ovat takoneet jo yli kymmenen vuotta. Ähtäri Zoon Farmin pajan myymälästä voi tänä kesänä löytää samoja tuttuja tuotteita kuin joulun markkinoilta.

Onnellisen Sepän pajan toiminta perustuu pitkälti kahteen asiaan: tilaustöiden valmistukseen yksityisille henkilöille sekä yrityksille ja kurssitukseen. Pajalta voi varata myös kursseja, joissa taontaa pääsee itse kokeilemaan ammattilaisen opastuksessa. Vuosittain pajalla käy noin 120-150 kiinnostunutta vierailijaa ottamassa takomiseen tuntumaa.

Paja on jakanut tietoa takomisesta myös omien verkkosivujensa sekä sosiaalisen median kautta. Youtubesta käyttäjänimellä The Happy Smith´s Forge löytyy kymmenkunta pajan jakamaa videota erilaisten takotuotteiden valmistuksesta.

 Tule ihastelemaan seppämestarin työtä Ähtäri Zoon Farmille 28.6.-15.8. välisenä aikana! Seppämestari on paikalla tiistai-lauantai -akselilla.


 

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI