Pentti Hautala/ J-Pnews
Töysä/Alavus/Kauhajoki
Suomenselän Luonnonystävät ry:n, 36:tta kertaa suoritettua luontoretkeä suosi elokuun kolmantena lauantaina ihanteellinen suvisää. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja tuulenvire puhalteli niin, että hyttyset ja paarmat pysyivät poissa. Mainitut olosuhteet takasivat osaltaan sen, että Kauhasuon pitkospuilla ja maastopoluilla oli talsiminen yhtä juhlaa.
Ja mukavan juhlava tunnelma oli heti alusta alkaen, kun matkaan lähdettiin aamukymmeneltä, Pakkalan bussilla Alavuden linja-autoasemalta. Osallistujia oli melkoinen joukko Suomenselän Luonnonystävät ry:n jäseniä Alavudelta ja Kuortaneelta ja lisäksi muiltakin paikkakunnilta. Myöskin Alavuden Tervajalkoja oli melkoinen joukko ja Töysän Talsijoitakin muutama.
Biologian ja historian opettajana elämäntyönsä tehnyt luonnonystävien puheenjohtaja Reijo Salmi selvitteli jo menomatkalla laajasti ja seikkaperäisesti Kauhaneva-Pohjankangas kansallispuiston ”syntyjä syviä”.
Mielenkiintoista oli kuunnella soiden synnystä, jääkauden vaikutuksista, mannerlaattojen liikkeistä, maannoususta. Lisäksii myöskin siitä, kuinka eri aikakaudet ovat vaikuttaneet maakuntamme kehitykseen. Salmi muistutti, että ennen muinoin vain korkeimmat mäet olivat maakunnassamme veden pinnan yläpuolella.
Kauhanevan-Pohjankaan kansallispuisto sijaitsee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Satakunnan rajalla. Kauhajoella ja Karviassa. Matkaa on Tampereelta 130 ja Seinäjoelta 90-ja Alavudelta noin 100 km. Retkeilyreiteille lähdetiin nyt Kauhajoen Nummikankaan pysäköintialueelta. Pysäköintialueen lähellä on näkötorni, vessat, puuliiteri ja nuotiopaikka. Sieltä lähdettiin Kauhalammen 3,5 ja 5 km:n kierrokselle.
Reitille on helppo suunnata myöskin Salomaan pysäköintipaikalta Karvian puolelta. Kauhalammen esteetön reitti 2,6 km ja Kauhalammen kierroksille 3,5 ja 5 km. Katinkankaan pysäköintialueelta, Juonikylästä on mahdollisuus lähteä 2 km. Katinkierrokselle.
Lisäksi on käytettävissä eripituisia pyöräilyreittejä. Ja elokuun kolmantena lauantaina näkyi olevan liikkeellä kymmenkunta pyöräilijää. Jalankulkijoita oli reiteillä melko runsaasti. Suomenselän Luonnonystävät kiersivät useimmat 3,5 km., ja moni myös 5 km:n reitin.
Biologian ja maantiedon opettaja, luonnonystävien sihteeri Terttu Rajala tunnisti kaikki retkeilijöitä kiinnostaneet suoluonnon kasvit. Tertun aviomies Esko Rajala on innokas lintumies ja asiantuntija. Eskolta sai vastaukset lintuja koskeviin kysymyksiin.
Retken pääteeksi maistuivat nuotiolla makkarat ja kahvit sekä monille mehutkin.
Kuvat: Pentti Hautala