Teatteria 60 vuotta – Veli-Pekka Halmila

0
Veli-Pekka Halmila

Vuosi 2022 on Saarijärveläiselle Veli-Pekka ”Vellu” Halmilalle juhlavuosi teatterin parissa.12-vuotias Veli-Pekka astui ensimmäistä kertaa näyttämölle Saarijärven Mahlulla nuorisoseurantalolla kesällä 1962.

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija sai silloin ensi-iltansa Mahlulla ja roolihahmoni oli muistaakseni nimeltään Viki”, kertoo Vellu. ”Lapsinäytelmiä ei tuolloin ollut juurikaan ja lähinnä teatteri oli aikuisten hommaa. Kyllä teatteri vähän verenperintönä on minulle tullut, sillä isäni oli aktiivinen harrastajanäyttelijä ja jo lapsesta asti kävin katsomassa useita näytelmiä vuosittain.
Käänteentekevänä pidän kuitenkin rooliani Aleksis Kiven näytelmässä Kihlaus, jossa olin mukana 14-vuotiaana. Voitin Keski-Suomen nuorisoseurainliiton nuortensarjan roolilla apupoika Jooseppi. Siitä lähtien teatteri on kulkenut vahvasti elämässäni mukana myös ammattikoulu ja armeija aikoinani.
Merkittävänä esityksenä minulle on jäänyt mieleen 1970-luvun alussa esitetty Hyvästi Mansikki, jota esitettiin yli 50 kertaa Ruotsia myöten. Näytelmä kertoi maaltamuutosta ja se upposi yleisöön ajankuvauksena erittäin hyvin. Hyvät, kannustavat ohjaajat ovat oman näyttelijänurani kannalta olleet erittäin tärkeitä”, Vellu sanoo.
Ensimäisen ohjaustyönsä, Kolme iloista rosvoa, Veli-Pekka teki Mahlulla 1978. 1990-luvun alusta ohjaaminen tuli isoon rooliin ja sen jälkeen Vellua itseään on nähty teatterilavalla vain satunnaisesti. Kaukaisin paikka, jossa Vellu on teatteria ohjannut, löytyy Kuhmosta.
”Automatkoilla on hyvä pitää ajattelusessioita ja pohtia sillä hetkellä meneillään olevaa ohjaustyötä ja kaikkea siihen liittyvää”, sanoo Vellu, jolle pitkätkään ajomatkat eivät tunnu raskaalta.
”Ohjaajana pyrin olemaan täsmällinen ja helposti lähestyttävä. Töitä tehdään ilolla ja huumorilla, mutta määrätietoisesti. Olen teroittanut näyttelijöille, että pienelläkin roolilla on suuri merkitys kokonaisuuteen. Vaikka roolinasi olisi vain kävellä kerran näyttämön poikki, niin sekin on tehtävä kunnolla. Harjoituskertoja pitää olla riittävä määrä, jotta yleisölle voidaan tarjota mahdollisimman hyvää” Vellu kertoo.
Ihan pelkkää teatteria elämä ei toki ole ollut. Rakas vaimo ja perhe ovat aina olleet ykkösiä elämässä. Ystävät, urheilu ja matkustelu ovat niinikään lähellä  sydäntä. Mölkkykisoista on tullut menestystä ulkomaita myöten. ”Kummasti sitä on vaan aikaa löytänyt kaikkeen” naurahtaa Vellu. Aikaa ovat vaatineet kyllä myös teatteriesiintymiset ja ohjaukset, sillä niitä on kertynyt yhteensä noin 100. Yhtäkään negatiivista arviota Veli-Pekka ei ole ohjauksistaan saanut, eikä ihme, sillä hänen ohjaustyönsä laatu tunnetaan laajalti.
Heikki Luoma

Kesäksi 2022 Veli-Pekka ohjaa Karstulassa Wanhat Wehkeet kesäteatteriin kirjailija Heikki Luoman kirjoittaman kantaesityksen, komedian nimeltään Yllätysvieraita.

”Heikin teksti innostaa minua kyllä todella paljon ja avoimin mielin odotan sitä että saan tekstin eteeni. Ensimmäinen lukukerta on tärkeä, silloin tuntuu kuin Pandoran lipas aukeaisi ja ideoita sekä tunnekuvia syntyy ihmisistä ja miljööstä.”
Pirunpelto

Heikki Luoma tunnetaan ympäri Suomea paitsi kirjoittamistaan tv-sarjoista ( mm. Vain muutaman huijarin tähden, Peräkamaripojat, Pirunpelto, Korpelan kujanjuoksu) myös lukuisista teatterikäsikirjoituksistaan.

”Heikin kanssa olemme tehneet yhteistyötä teatterin saralla kymmenkunta kertaa ja myös kesän 2022 näyttelijät ovat minulle suurelta osin tuttuja” Veli-Pekka kertoo.
Ensi-iltansa musiikilla höystetty komedia Yllätysvieraita saa Wanhat Wehkeet areenalla sunnuntaina 26.06.2022 klo 16.00.
Esityksiä pääsee katsomaan heinäkuun loppuun asti keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

JÄTÄ KOMMENTTI