Tiilan Trokeet III on alavutelaisen soiton ja laulun juhlaa

0
Tiilan Trokeet III -tapahtuman konsertissa helatorstaina Alavuden lukiolla esiintyy muun muassa kaksirivisryhmä NaisMestarit ja mestaripelimanni Airi Hautamäki. Kuvassa keskellä konsertin juontaja Eeva-Liisa Riihimäki.

Tiilan Trokeet on ottanut paikkansa joka keväisenä kulttuuriviikonloppuna, joka tuo esille alavutelaista kansanlaulu ja -musiikkiperinnettä.

Viime vuonna toisen kerran järjestetty Tiilan Trokeet -tapahtumaviikonloppu keräsi yhteen suuren joukon niin pelimanneja kun pelimannimusiikin ystäviä tarjoten monipuolisen kattauksen kansanmusiikkia. Palautteena edellisvuoden tapaan oli toive siitä, että tapahtuma jatkuisi myös tulevina vuosina.

Tiilan Trokeet -tapahtumalla kunnioitetaan kahta suurta alavutelaista musikaalisesti vahvaa naista, jotka ovat tunnettuja kansanlauluistaan ja -musiikistaan ja joita yhdistää sama syntymäpäivä 6. elokuuta, tosin eri vuosisadalla, sekä koti Alavuden Sapsalammilla. Kyseessä ovat jo edesmennyt kansanlaulaja Tiila Ilkka sekä edelleen moniin musiikkitapahtumiin ja esiintymisiin toivottu ja haluttu esiintyjä, kaksirivistaitaja, mestaripelimanni, director musices Airi Hautamäki.

Tapahtuman nimi trokeet on kaksitavuinen runojalka, joka koostuu pitkästä ja lyhyestä tavusta. Tässä tapahtumassa sen on katsottu olevan runollinen ja musikaalinen tavu ja tahti, jolla näin viitataan molempiin tapahtumamme päähenkilöihin.

Tiilan Trokeet III -tapahtuma sisältää konsertin sekä kansanlaulukirkon. Alavutelaisen soiton ja laulun juhlaa -konsertissa helatorstaina 9.5.2024 klo 14 Alavuden lukion salissa esiintyy paikallisia musisoijia yli 60 henkeä. Kuoroistamme tapahtumaan osallistuu vireä Alavuden Mieskuoro sekä nuorekas Lauluyhtye Amoroso. Lavalle nousevat myös Mestaripelimanni Airi Hautamäki ja NaisMestarit. Airin lopetettua opetustyön hän ei toki jäänyt paikoilleen vaan into soittamiseen jatkuu edelleen. NaisMestarit on Airin pari vuotta sitten perustama ryhmä, johon hän kutsui soittamaan Alavuden kaksirivisissä soittaneita kaksirivisnaismestareita. Ryhmä koostuu noin kymmenestä huippupelimannista. Alavuden kaksiriviset tuo konserttiin tuttua ja taattua kaksirivimusiikkia. Onhan ryhmä yli 30-vuotias ja yksi maamme vanhimpia kaksirivisryhmiä. Pari vuotta Lakeudenportin kansalaisopiston opintoryhmänä toiminut kansanmusiikkiryhmä Lapikas esittää konsertissa vuoden aikana harjoittelemiaan uusia kappaleita. Tätä ryhmää ohjaavat Kyösti Järvelä ja Arttu Mäkelä, kansanmusiikin ammattilaisia kumpikin. Unohtamaton sävel on ystävyksien perustama nimensä mukaan unohdettuja, mutta rakastettuja sävelmiä soittava hyvän kompin yhtye. Siinä musisoivat Eeva-Liisa Riihimäki, Miia Palomäki sekä Arttu Mäkelä. Konsertin juontaa Eeva-Liisa Riihimäki. Yleisöllä on konserttiin vapaa pääsy. Alavuden kaupungin kulttuuripalvelut kiittää kaikkia konserttiesiintyjiä vahvasta panoksesta alavutelaisen kansanmusiikin ja sen tunnettuuden hyväksi ja kutsuu ihan kaiken ikäiset tervetulleeksi tutustumaan kansanmusiikkiin ja nauttimaan konsertin tunnelmallisesta, mukaansa tempaavasta musiikkitarjonnasta.

Sunnuntaina, äitienpäivänä 12.5.2024 Alavuden kirkossa järjestetään kansanlaulukirkko klo 10 alkaen. Toisen kerran järjestettävä kansanlaulukirkko kuultiin juurikin vuosi sitten Tiilan Trokeet -tapahtumassa. Kansanlaulukirkko on jumalanpalvelus, jossa virsien sijaan lauletaan kansanlauluja, esim. Tääll’ yksinäni laulelen ja Tein minä pillin pajupuusta. Nimensä mukaisesti kansanlaulukirkko ammentaa musiikkinsa monille tutusta ja rakkaasta kansanlauluperinteestä. Säestäjinä toimivat Mari Järvisen johdolla Airi Hautamäki, Miia Palomäki sekä Elli Asunmaa. Säestävinä soittimina ryhmässä kuullaan haitaria, selloja sekä viulua. Esilaulajana toimii Marita Kortesmäki.

Tiilan Trokeet III:sen järjestää Alavuden kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Alavuden seurakunnan kanssa.



 

JÄTÄ KOMMENTTI