Tiilan Trokeet kokoaa kansanmusiikin ystävät Alavudelle 18.-21.5.2023

0
Viiskauttaviis-tiilan trokeet

Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty Tiilan Trokeet -tapahtumaviikonloppu keräsi yhteen suuren joukon niin pelimanneja kuin pelimannimusiikin ystäviä. Viikonloppu tarjosi monipuolisen kattauksen kansan-musiikkia; konsertteja, klubi-illan sekä kansanlaulukirkon. Jokainen tapahtuma keräsi runsaasti yleisöä ja toiveen tapahtuman järjestämisestä myös tulevina vuosina.

Tiilan Trokeet -tapahtumalla kunnioitetaan kahta suurta alavutelaista musikaalisesti vahvaa naista, jotka ovat tunnettuja kansanlauluistaan ja -musiikistaan ja joita yhdistää sama syntymäpäivä 6. elokuuta, tosin eri vuosisadalla, sekä koti Alavuden Sapsalammilla. Kyseessä ovat jo edesmennyt kansanlaulaja Tiila Ilkka sekä edelleen moniin musiikkitapahtumiin ja esiintymisiin toivottu ja haluttu esiintyjä, kaksirivistaitaja, mestaripelimanni, director musices Airi Hautamäki.

Tapahtuman nimi trokeet on kaksitavuinen runojalka, joka koostuu pitkästä ja lyhyestä tavusta. Tässä tapahtumassa sen on katsottu olevan runollinen ja musikaalinen tavu ja tahti, jolla näin viitataan molempiin tapahtumamme päähenkilöihin.

Tiilan Trokeet II -tapahtuman aloittaa tänä vuonna helatorstaina 18.5.2023 klo 10 Alavuden kirkossa pidettävä kansanlaulukirkko. Kansanlaulukirkko on jumalanpalvelus, jossa virsien sijaan lauletaan kansanlauluja, esimerkiksi ”Tääll’ yksinäni laulelen” ja ”Tein minä pillin pajupuusta”. Nimensä mukaisesti kansanlaulukirkko ammentaa musiikkinsa monille tutusta ja rakkaasta kansanlauluperinteestä. Säestäjinä toimivat Mari Järvisen johdolla Airi Hautamäki, Elli Asunmaa, Miia Palomäki sekä Leena Pekkanen. Säestävinä soittimina ryhmässä kuullaan harmoonia, selloja, viulua sekä poikkihuilua. Esilaulajana toimii Marita Kortesmäki.

Lauantaina 20.5.2023 Trokeet jatkuvat Kulttis folk -kurssin soittajaryhmän päätöskonsertilla Hotelli Alavudessa klo 18.00-18.45. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Hotellin Klubi-illassa lauantaina klo 21.00-00.00 esiintyy Kansanmusiikkiyhtye 5/5. Suomen kansanmusiikkikentän David Guettaksikin luonnehditun 5/5:n vahva akustinen biitti sekä iskevät riffit tarjoavat räjähtävää biletunnelmaa niin iltapäiväkahvin ääreen kuin myöhäisillan iloitteluunkin. Toisaalta taas yhtyeen paljastaessa herkän puolensa ja kielisoitinkudelman ottaessa vallan yleisössä kädet hakeutuvat vierustoverin takataskuun, josta ne irtoavat vain taputtamaan yhtyeen soittamaan lisää. Yhtyeessä soittavat Arttu Mäkelä – kitara, banjo, laulu, Lauri Kotamäki – 3-rivinen haitari, laulu, Miia Palomäki – viulu, laulu, Joonas Ojajärvi – mandoliini, laulu sekä Sampsa Kujala – kontrabasso, laulu. ”Lämmittelybändinä” on viime vuonna suuren suosion saanut pelimannien polkkakimara. Klubi-illan pääsymaksu on 10 euroa.

Sunnuntaina 21.5.2023 klo 14 alkaen on vuorossa monipuolinen kansanmusiikkikonsertti Alavuden lukion salissa. Esiintymään on saatu uusia pikkupelimanneja mm. viime kesänä 2-rivisen haitarin soiton aloittanut ja Kevättä palkeissa -yleisön valloittanut 5-vuotias Siiri Hämäläinen. Lisäksi Kyösti Järvelä tuo lavalle junioripelimanniryhmänsä, jossa soittaa joukko nuoria viulistityttöjä. Mestaripelimanni Airi Hautamäki esiintyy luottokomppiryhmänsä Timo Saukon ja Juhani Lautamajan kanssa. Airi ja ”pojat” ovat tuttu näky esiintymislavoilla jo lähes 30 vuoden ajan. Tiila Ilkan kappaleita Airin soittaessa tulkitsee Marita Kortesmäki.

Lavalle nousevat myös Airi Hautamäki ja kaksirivisnaismestarit. Airin lopetettua opetustyön hän ei toki jäänyt paikoilleen vaan into soittamiseen jatkuu edelleen. Siksipä hän vuosi sitten perusti ryhmän, johon kutsui soittamaan Alavuden kaksirivisissä soittaneita kaksirivisnaismestareita. NaisMestarit-ryhmä koostuu noin kymmenestä huippupelimannista. Alavuden kaksiriviset tuo konserttiin tuttua ja taattua kaksirivimusiikkia. Onhan ryhmä yli 30-vuotias ja yksi maamme vanhimpia kaksirivisryhmiä. Uutena ryhmänä esiintyy Lakeudenportin kansaslaisopiston kansanmusiikkiryhmä Lapikas. Tätä ryhmää ovat ohjanneet Kyösti Järvelä ja Arttu Mäkelä; kansanmusiikin ammattilaisia kumpikin. Tänä vuonna lavalle nousee myös pelimanniryhmiä suomen kansanmusiikin huipulta; 30-vuotias Bill Hota sekä v. 2014 perustettu MäSä Duo. Näilläkin ryhmillä on yhteydet Alavuden kansanmusiikkiin. Konsertin juontaa Marita Kortesmäki.

Anu Katajamäki

”Sunnuntain konsertti on todiste siitä, että pelimannit arvostavat Alavutta ja alavutelaista kansanmusiikkia ja täällä oppimaansa, sillä kaikki esiintyjät ja esiintyjäryhmät esiintyvät ilman korvauksia. Kiitämme konserttiesiintyjiä vahvasta panoksesta ja tuesta alavutelaista kansanmusiikkia ja sen osaamista ja jatkuvuutta kohtaan. Kutsumme kaikki musiikin ystävät nauttimaan korkealuokkaisesta ja monipuolisesta tarjonnasta. Sunnuntain konserttiin on vapaa pääsy”, iloitsee vapaa-aikasihteeri Anu Katajamäki Alavuden kaupungin kulttuuripalveluista.

Tiilan Trokeet II -tapahtumaviikonlopun järjestävät Alavuden kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Hotelli Alavuden ja Alavuden Seurakunnan kanssa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI