Tornien taistoa pakkasessa ja auringon lämmössä!

0
Ponnenjärven lintutornin yli lensi eri hanhilajeja isoja parvia järven pohjoispäähän vakituiseen kokoontumismatalikkoon.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

BirdLife Suomen järjestämässä Torinien Taistossa bongattiin lauantaina lintuja vaativassa säässä. Kun aamulla aloitettiin klo. 5 oli Pohjanmaan maakunnissa pakkasta eri paikkakunnilla 4-7 asteeseen. Ajellessani Ponnenjärven tornille aamuviiden jälkeen, näytti autoni mittari -6.

Aurinko lämmitti kuitenkin tuulettoman sään mukavasti. Leikkimielisen bongauskisan päätyessä klo. 13, lämpömittarit näyttivät varjossakin noin 10-asteen lukemia.

Kylmä yö aiheutti maakunnissamme eräiden lintulajien puuttumisen. Kun järvien rantauomat olivat jäässä, niin esimerkiksi kahlaajalintuja ei montakaan havaittu. Samoin pikkulinnut viihtyivät paremmin metsien siimeksissä.

Mutta hanhia ja muita muuttolintuja oli hyvin liikkeelle. Hanhia laskettiin kuvista Töysä lintutornista, Ponnejärven pohjoispäässä olevan samaan aikaan yli tuhat yksilöä. Joutsenia yksitellen laskien 85. Erityistarkkailussa ollut kansallislintujen määrä oli tapahtuman korkeimpia lukuja koko valtakunnan alueella.

Lopulta oli tornista noin 300 metrin etäisyydellä yli tuhannen hanhen tungos, ja lisäksi lähes sata joutsenta samalla alueella. Tyhjää tilaa olisi järvellä ollut satoja hehtaareita.

Ponnenjärven tornissa saivat lintuja bongaamassa olleet nähdä kello 10 seutuvilla varsinaisen luonnon tapahtumien erikoisuuden. Järven yläpuolella liitelivät järvialueen vakituiset linnut, 2 ruskosuohaukkaa, kalasääski ja 2 sinisuohaukka. Vedessä uiskentelivat ja rantamaalla oleilivat aamuauringossa, hanhi- ja joutsenparvet.

Tämä joutsen on pesinyt onnistuneesi jo useana kesänä lähellä Yli-Kätkän taloa ja lintutornia. Samalla alueella pesii myös kurki.

Sitten kaikui hanhijoukosta varoitusääniä. Ja koko parvi kohahti. Hädän aiheutti yksi alueen mahtilinnuista: maakotka. Kotka jätti kuitenkin vedessä uineet hanhet rauhaan.  Uhrikseen lintu valitsi kuivalla rantahetolla tepastelleen kuovipariskunnan. Tornista matkaa oli tapahtumapaikalle noin 200 metriä. Mutta, sen jälkeen ei näkynyt kumpaakaan, Etelä-Pohjanmaan maakuntalintua. – Tapausta tornista seuranneet totesivatkin, että kotka saalisti kerralla molemmat.

Kotkalla oli tarjolla tuhansia kiloja hanhiherkkua. -Sitä huolimatta ilmojen valtias hyökkäsi kuovipariskunnan kimpuun. Tornissa bonganeet arvelivat, ettei kotka valinnut hanhia, kun ne olivat vedessä tai pakolennossa aivan vesipinnan yläpuolella.

Maa- ja merikotkia on kierrellyt jo parin vuoden aikana Töysän ja Ähtärin taivaalla. Pesintääkin on ollut Ähtärin Sappion seutuvilla. Siitä päätellen, kun on tehty havaintoja viime syksynä niistä. Etsiskelyistä huolimatta pesää ei kuitenkaan ole paikannettu. Pesen paikallistamisesta saa 100 euron löytöpalkkion.

TORNIEN TAISTO 2023 järjestettiin nyt 28 kerran. Siihen osallistui toistatuhatta lintuharrastajaa. Joukkueita oli mukana kaikkiaan 315, koko Suomen alueelta.

Eniten eri lajeja 108 havaittiin Kristiinankaupungin, Sipyyn lintutornissa, SpLTy:n joukkue. -105 eri lintulajia havaittiin Pyhäjoella ja 103 Helsingin Vanhakaupunginlahden lintutornissa.

SUOMENSELÄN Lintutietteellisen Yhdistyksen toimialueella parhaan lintulajien määrän havainnoitiin Karstulan Humpissa, Iso Korpisen lintutornissa. 81 lajia havainnoi The Defendes of the Crown joukkueessa: Santtu Ahlman, Jani Alanen ja Hannu Honkanen.

2) Seinäjoen, Nurmon Hirvijärven altaan Varpulan padolle bongannut SSLTY:n joukkue havaitsi 71 lajia- Tapio Sadeharju, Hannu Hutri, Martti Patteri, Marko Jaakkola ja Pekka Malmi.

3) Keuruun Riihossa, Vaissin tornissa havaitsivat, Joukon jatkona- joukkue 67 lajia. –Jouko Pihlainen, Esko Rotola-Pukkila ja Tarja Ojala.

4) Kuortaneen Pennalanlahden, Kaarankajokisuun lintutornilla, Hauenkuikat- joukkue saivat kokoon 63 lajia. –Esko Rajala, Unto Hakola. Mervi Konttila, Miia Siukola ja Juha Konttila.

5) Ähtärin Mustikkavuorella, Mustikanpoimijat havainnoivat 62 lajia. – Leevi Kivinummi, Kimmo Kivinummi ja Arto Halttunen

6) Karstulan Pieni-Korpisen lintutornilla, Eräkukot ja Tirppa-joukkue i havaitsi saman määrä kuin ähtäriläiset, Teija Nurmivaara, Panu Nurmivaara ja Raimo Salo.

7) Alavuden Mulkkujärven lintutornissa joukkue Osuuskunnan Ornien lajimäärä oli 58.-Ilkka Niinimaa, Jukka Koivisto ja Juhana Patteri.

15-parhaan porukkaan SLLT toimialueella ylsivät; 8) Alavus/Töysä Ponnenjärven lintutorni= Töysän Talsijat 55, 9) Karstula, Ylimen torni= Kivi ja Tasku 52, 10) Virrat Vermasjärvi Mäntylahi= Lintuvirrat 51, 11) Mänttä-Vilppula, Palellusvuoren näkötorni= Vuoren Huojuvat 47, 12) Mänttä-Vilppula Kolho, Käkijärvi= Vuorentornit 41, 13) Virrat, Vaskivesi, Sieralammi lintulava= Sierralammen Siipiveikot 40, 14) Virrat, Kurjenjärvi=Team Kurki 36, 15) Multia, Kiiskilänmäki= Lentävät kiisket 27.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI