Tuomarniemen puulajipuisto ihastutti ja kiinnosti

0
Retkeläiset kokoontuivat aluksi yhteen, kuuntelemaan Jorma Toopakan, puiston ja Tuomarniemen esittelyä. Vasemmalla Suomenselän Luonnonystävien puheenjohtaja Reijo Salmi.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Ähtäri

Kylläpä tämä onkin hieno ja kiinnostava retkeily-kohde. Tällaisen olemassa olosta ei  ole oikeastaan mitään ennemmin tiedostanutkaan.

”Kyllä täällä Tuomarniemellä pitää tulla puulajipuistossa kiertelemään toistekin. On täällä niin paljon mielenkiintoista nähtävää erikoisten puiden ohella paljon muutakin. -Museo ja muutkin rakennukset ovat todella tutustumisen arvoisia ja makkarat saa paistelle laavussa Hankaveden rannalla”, kehaisivat muun muassa Pauli Keskiniemi ja Risto Orpana.

Samaa mieltä oli muutkin, lähes puolisataa Suomenselän Luonnonystävien retkeläistä. Porukka saapui paikalla Pakkalan bussilla, puheenjohtaja Reijo Salmen johdolla. Tuomarniemen metsäoppilaitoksen, Ähtärin Sedun opettajana elämäntyönsä tehnyt ja puulajipuiston kehittämisessä mukana ollut, Jorma Toopakka toimi puistokierroksen mainiona oppaana.

Retkeläiset kokoontuivat aluksi yhteen, kuuntelemaan Jorma Toopakan, puiston ja Tuomarniemen esittelyä. Vasemmalla Suomenselän Luonnonystävien puheenjohtaja Reijo Salmi.

Jorma Toopakka selvittikin parhaalla mahdollisella tavalla heti aluksi bussilla ja omilla autoillaankin paikalle saapuneille, Tuomarniemen historiaa ja puulajipuiston perustamien taustoja sekä tarkoitusta ja jokaisen puiston, lähes sadan puu- ja pensalaji sai Jormalta selityksen.

Maakotka ja kymmeniä muita täytettyjä lintuja sekä elämiä on nähtävänä Tuomarniemen museotalossa, esittelee Jorma Toopakka.

Hieman runsaan kilometrin pituisella, esteettömäksi rakennetulla puulajipuiston reitillä tuli tutuksi paljon erikoisia puita ja pensaita. Monia sellaisiakin, joita ei aikaisemmin tiennyt tällä alueella menestyvänkään. Erityisesti jättikoiset kuusi- ja mäntylajit, siniset katajat monet muut ”muunnokset” herättivät ihailua.

Alavutelainen nuorimies Eemil Isomäki kipaisi korkealle puun haaran.

Toopakan mukaan puistossa kasvaakin kaikki havupuut, jotka Ähtärin alueella menestyvät. Entisien kuusipuun lajeja. Lehtipuulajeja on vielä mahdollisuus lisätä, muistutti Jorma.

PUULAJIPUISTON TOTEUTUSTA on tukenut Leader- ryhmä Kuudestaan ry. Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelmasta, vuosina 2014-2020.

Arboretumin lajiselvityksen ovat laatineet kaimat: Jorma Toopakka ja Jorma Tukeva Ähtärin Sedusta. Sedun maanrakennusalan opiskelijat avustivat, vuonna 2018 valmistuneessa esteettömän puistopolun rakentamisessa. Liiketalouden opiskelijat huolehtivat infomateriaalin tallentamisessa digitaaliseen muotoon.

Tuomarniemen puulajipuiston omalta nettisivulta onkin nähtävissä ja esiteltynä kattavasti puulajit aakkosjärjestyksessä värikuvin. Samoin lajit, tieteellisen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Esittelyyn kannattaakin tutustua netin välityksellä ja retkeillä myöskin paikan päällä puistossa, Hankaveden hienossa ympäristössä!


 

JÄTÄ KOMMENTTI