Eniten lisääntynyt rikoslaji | Konnat katalysaattorien kimpussa

0
Katalysaattorit sisältävät satasienkin arvosta jalometalleja. -Siksi niiden varkaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Syksyn vanhetessa, pimenevät illat ja yöt. Tämä tarjoaa erilaisten tihutyön tekijöille hyvät olosuhteet tehdä pimeitä töitä.

Sateidenkin ropistessa ja sen myötäkin paranevissa olosuhteissa, lisääntyvät erilaiset varkaudet ja muukin ilkivalta.

Rikoslajeista on lisääntyneet eniten, oikein räjähdysmäisesti autoja pakoputkien katalysaattorien pölliminen. Melkein joka kylillä konnat ovat ehtineet kiirehtiä, arvometalleja sisältävien katalysaattoreiden kimpussa nykyaikaisten työkalujensa kanssa.

Kiirehtimisestä voikin ihan hyvin puhua, kun hommaa nähneen- ja kokeneen mukaan ammattinsa osaavat rosvot, anastavat katalysaattorin tarvittaessa noin 2-minuutissa! Pikatunkilla auton keula ensi ylös ja sitten vain akkulaturilla pakoputki poikki, tai avaimella kiinnityskohdista.

Ja arvotavarasta on todella kyse, kun katalysaattoreista saa parhaimmillaan jopa 1000 euroa lähentelevän hinnan. Romuttamot ostavat ja hinnoittelevat ne kuoressa olevan koodinumeron mukaan.

Syyskuun puolessa välissä häipyi auton alta tämän alavutelaisen, lähes 400 euron arvoinen katalysaattori.

RÄJÄHDYSMÄISESTÄ KATALYSAATTORI varkauksien lisääntymisestä kertoo korutonta kieltä poliisillekin ilmoitetut tapaukset. Eikä kaikkia varkauksia ilmoitetakkaan virkavallalle.

Poliisille ilmoitettiin vuonna 2019 ainoastaan 40 varkaudesta. 2020 luku oli 695. Mutta viime vuonna jo peräti 2815 katalysaattoria ilmoitettiin varastetuksi. Tämän vuoden kuluessa määrän arvellaan edelleen olevan nousukiidossa.

Nyt kuitenkin on ainakin rehellisen romukaupan tekijät lähteneet vähän hillitsemään pitkäkyntisten tienaamista. Onhan jokaisessa katalysaattorissa numerokoodi, sen tarkastamalla on mahdollisuus todeta, onko esine ilmoitettu varastetuksi poliisille.

Näin tärkeää olisikin, että numero olisi jokaisella auton omistajalla muistiin merkittynä, oikein paperilla. Mutta monellako on? Arvelen, että erittäin harvalla. Se olisi hyödyksi, anastuksesta ilmoitusta tehtäessä.

Ilkeisiin mittasuhteisiin kohonneessa ”konnailussa” on humoristiakin tapauksia tapahtunut. Eräskin katalysaattoreita ostanut välittäjä menetti useita kappaleita, kun ne varastettiin pajassa olleesta säilytystilasta. Ehkä samat henkilöt, jotka olivat myyneetkin. Myöskin autopurkamot ovat joutuneet alueellammekin kärsimään varkaiden ahkeruudesta.

Paras keino siihen, ettei oma auto muutu yön aikana moottorin ääneltään muistuttamaan ralliautoa, on kiinnittää katalysaattorin ympärille suoja. Mutta näinkään ei varmasti moni varmista.

Halvin keino pimeän työn tekijöille on liikkumisen tunnistavat pihavalot. Kirkkaankin valon saa 20 eurolla. Minä itsekin olen valvontakamerasta nähnyt kuinka kiireesti luvattomat hiippailijat häipyvät, kun kirkkaat valot valaisevat maiseman.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI