Tuurin kiertoliittymään – kullan kimmellystä

1

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Tuuri

Nyt saa Tuurin, Keskisen huoltoaseman ja pihamyymälän luona sijaitsevaa kiirtoliittymää lähestyessä ihastella ainutlaatuista taideteosta.

Kullan värisenä kimalteleva yksisarvinen hevonen on varmasti ainutlaatuinen koko Suomessa ja ehkä maailmassakin. Ainakin kiertoliittymässä.  Siinä on aineksia kohota todelliseksi maailman nähtävyydeksi!

Tuurin kauppakylän pääkehittäjä Vesa Keskinen on valinnut omiksi onnen symboleikseen, yksisarvisen ja hevosenkengän. Niitä Vesa on laitattanut, pieniä että jättikokoisia, yrityksensä ulko- ja sisätiloihin sekä puutarhaansa.

Kyläkaupan pääsisäänkäynnin aulassakin on suurikokoinen, peräseinän täyttävä, hieno maalaus valkoisesta yksisarvisesta hevosesta. Yksisarvisen kerrotaan edustavan maagista symbolia, jonka voimat ovat legendaarisia. Sarvikin on kuulemma kovempi kuin timantti. Yksisarvinen on vapauden ja paranemisen sekä kauneuden symboli.

Yksisarvinen on, legendaarinen, yleisemmin valkoinen hevonen tai poni. Esimerkiksi Skotlannin virallinen eläin on yksisarvinen. Kuninkaallisessa vaakunassa on kaksi yksisarvista. Brittiläisessä vaakunassa esiintyy yksisarvinen leijona.
Ihmiset ovat aina suosineet ja heitä myöskin kiehtoneet mystiset eläimet ja olennot. Yksisarvinen on edelleen sellainen ja maailmanlaajuisesti suosittu.

Siksi myös yksisarvisten kuvia esiintyy lasten saduissa, kirjallisuudessa, sarjakuvissa ja elokuvissa. Matkamuistomyymälöistä saa ostaa myöskin kaikenlaisia koruja sekä koriste-esineitä jne.

Nyt sitten yksisarvista saa ihailla myöskin Tuurin kiertoliittymässä luonnon valossa. Auringon paisteessa päivällä ja valonheittäjien loisteessa yön pimeydessä. Kullan kimallus onkin suorastaan sykähdyttävän ihastuttava näky.

Nyt sitten odotetaan, toisen kiertoliittymään laitettavaksi hevosenkenkää ja kolmanteen vaikkapa ralliautoa. Onhan maailmankuulun ”rallikuskin”, nykyisen Toyotan rallitiimin tallipäällikön, Jari-Matti Latvalan rallimuseo-monitoimiyritys aivan liittymän vieressä.

– Tai sitten suurta kameraakin, kun maailmankuulu luontokuvaaja Hannu Hautalan syntymäkoti ja kauppa on sijainnut samalla alueella?

Kuva: Pentti Hautala


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

1 KOMMENTTI

  1. KYLLÄ on hurjan hieno hevonen Tuurin yhdessä kiertoliittymässä. Pitää oikein lähteä talvilomalla ihastelemaan sitä ja samalla asiomaankin Tuurin seudulla. Entisillä kukoistavilla kotikonnuillani.
    Kiitän kans toimittaja Hautalaa, että saamme lukea mielenkiintoisia ja monipuolisia juttuja jpnewsistä. Kuten tämäkin kerronta nyt hyvin osoittaa. Kuulin Suomenselän tutuiltani, ettei Tuurin hienosta patsaasta ole muissa paikallisissa lehdissä ollut minkäänlaista uutista.

    Pekka ja Mirja Luhtala, Tampere

JÄTÄ KOMMENTTI