Ukonmäki-Länsikylä ulkoilureitin suunnitteluhanke

0
Valkealammen upeissa maastoissa on hienoa ajella

Luonto- ja lähimatkailu kiinnostaa yhä useampaa. Nykyään arvostetaan ennen kaikkea helppoa ja turvallista pistäytymistä luontoon sekä merkittyjä reittejä. Myös maastopyöräily kerää laajalti väkeä hyvien, reittien äärelle palvelujen pariin. Toteutuessaan Ukonmäki – Länsikylä reitti yhdistäisi Alajärven keskustan pururadan ja Kuuden tähden reitistön, joka kattaa Alavuden, Töysän, Kuortaneen, Soinin, Ähtärin ja Alajärven Lehtimäen Valkealammen alueilla kulkevan laajan reittikokonaisuuden.

Laaja ja monipuolisesti palveleva reittikokonaisuus parantaisi merkittävästi koko reitistön sekä alueen vetovoimaisuutta, sekä parantaisi edellytyksiä tapahtumien järjestämiseen sekä tarjoaisi mahdollisuuksia myös alueen yrityksille.

Hankkeen tavoitteena on suunnitella hyvin ylläpidetty ulkoilureitti välille Ukonmäki – Länsikylä, joka tarjoaisi monipuoliset liikuntamahdollisuudet ympäri vuoden.

Hankkeessa selvitetään mahdollisuudet ulkoilureitin rakentamiseen ja kootaan yhteen eri lajien harrastajien (urheilu- ja liikuntaseurat), maanomistajien ja matkailutoimijoiden tarpeet ja tahtotila reitin rakentamiselle ja ylläpitämiselle.
Hankkeessa selvitetään muun muassa tilaisuuksia järjestämällä alueen eri toimijoiden tarve ja tahtotila reitin rakentamiselle sekä yhteistyömahdollisuudet reitin ylläpidossa.

Selvitetään olemassa olevat polut Ukonmäki – Länsikylä välillä sekä mahdolliset reitille soveltuvat erityyppiset luontokohteet ja hyödynnetään niitä mahdollisuuksien mukaan reitin suunnittelussa. Kartoitetaan potentiaalinen ulkoilureitti kohteesta Ukonmäki kohteeseen Länsikylä.
Kartoituksessa otetaan huomioon maankäyttösopimusten tekemistä koskeva raportti sekä maisemalliset ja ympäristölliset asiat.

Linnuntietä Ukonmäestä Länsikylään piirretylle reitille sisältyy noin 50-60 kiinteistöä, joten hankkeen työläin osuus tulee olemaan maanomistajien selvittämisessä ja neuvotteluissa maanomistajien kanssa. Maanomistajamäärästä johtuen on reitin suunnittelulle varattava aikaa myös maanomistajien tahtotilan selvittämiselle.

Reitin suunnittelussa pyritään myös huomioimaan reitin maisemallinen ja ympäristöllinen vetovoimaisuus.

Reitti Suomenselän/Järvi-Pohjanmaan maastossa

 

JÄTÄ KOMMENTTI