Uskonnollisuus taiteessa | Nelimarkka-Museon laaja näyttely avautuu

0
Eero Nelimarkka: Hartaushetki Alaviitalassa

Nelimarkka-museossa avautuu 8.10.2022 laaja uskontoa ja uskonnollisuutta sekä kristillistä kulttuuriperinnettä kuvataiteessa tarkasteleva näyttely.

Eero Nelimarkka: Kuulijoita. Valokuva Tapio Hirvonen

Keskeinen tarkastelukulma on ei-kirkollinen pohjalaislähtöinen taide. Näkyvätkö pohjalaisalueilla vahvasti vaikuttaneet ja vaikuttavat uskonnollisuus ja uskonnolliset liikkeet, kuten körttiläisyys tai lestadiolaisuus taiteessa? Onko perinteillä tai ajalla vaikutusta uskonnolliseen tarpeeseen ja sen ilmaisemiseen? Millaista on nykyajan hengellisyys?

Pauliina Turakka-Purhonen: Paratiisin vartija. Kuva Jussi Tiainen

Maallistuneessa nyky-Suomessa taide on yhä enemmän kiinnostunut uskonnosta olematta silti välttämättä uskonnollista. Monet pohjalaistaiteilijat, näyttelyssä mukana olevien lisäksikin, käsittelevät taiteessaan omaa uskoaan tai uskonnollisuuttaan, uskonnollisia tapoja ja perinteitä, uskontoon liittyviä ennakkoluuloja, uskonnon ulkoisia merkkejä, kirkkoja ja kirkkokansaa tai henkisiä arvoja, pyhää, pyhän kokemista ja sen yhdistämistä arkeen.

Eri aikakausien taiteilijoista mukana ovat Nelimarkka-museon isäntä, uskonnollisuudestaan tunnettu Eero Nelimarkka ja yli kaksikymmentä muuta taiteilijaa kuten Veikko Vionoja, Arvid Broms, Vilho Lampi, Eero Hiironen, Antti Ojala, Juhani Harri, Carl Wargh, Pekka Jylhä, Marita Liulia, Heikki Mäki-Tuuri, Tapani Kokko, Juha Tammenpää, Mia Damberg, Tiina Laasonen, Teemu Mäki, Pauliina Turakka Purhonen, Tapio Hirvonen ja Riku Riippa, joilla kaikilla on jokin side pohjalaisuuteen.

Heikki Mäki-Tuuri. Kuva: Seiäjoen Taidehalli

Vanhinta taidetta ovat 1600-1700-lukujen kirkkoveistokset. Ikonisten uskontoaiheiden kuvaajiin kuuluvat Hugo Simberg, Venny Soldan-Brofeldt ja Kuutti Lavonen. Kati Raitisen ja Christian Lindbladin Mäntän kuvataideviikoille tuottama Surujen jukeboksi tarjoaa näyttelyssämme musiikkia 1100-luvulta tämän hetken äänimaailmoihin.

 

Juhani Harri: Rippi. Valokuva: Ari Karttunen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervetuloa Nelimarkka-Museoon


 

JÄTÄ KOMMENTTI