Uusi vaivaisakka-maalaus on julkaistu Soinin keskustassa.

0
Kirjastotoimenjohtaja Suvi Hokkanen kertoo julkaistun kuvan taustoja

Tämänvuotisen vaivaisakan on maalannut Jukka Nousiainen. Nousiainen oli tuttu meille viime kesäisestä Kuninkaan poluilla -näyttelystään kirjastolla, jossa oli esillä Soini-aiheisia teoksia.

Suojamuovia poistamassa Suvi Hokkanen ja Taru Mäkipelto

Nousiainen on käynyt Savonlinnan taidelukion, josta hän eteni Taideteolliseen korkeakouluun. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri. Työuransa hän on tehnyt kuvataideopettajana lukiossa ja yläasteella esim. Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa. Työn ohella hänellä on ollut näyttelyitä, ja hän on tehnyt myös kuvitustöitä ja käyttögrafiikkaa. Nousiaisen työt ovat usein öljyvärimaalauksia, jotka hän on maalannut ulkona. Toinen alue hänellä on ollut grafiikka. Lähitulevaisuudessa Nousiaisella on suunnitelmissa valmistella tulevaa näyttelyään Sastamalassa.

 

 

Se alkuperäinen, maailmaakin kiertänyt vaivaisakka.

Alun perin vaivaisukot- ja akka ovat liittyneet köyhien auttamiseen. Köyhäinhoitoa alettiin pohjoismaissa pitää julkisena velvollisuutena 1700-luvulla, ja myös kirkkolaki määräsi jokaisen seurakunnan hoitaman omat köyhänsä. Taiteilijan mukaan teoksen lähtökohdaksi muotoutuikin heti yhteiskunnallinen näkökanta: Elämme nykyään skandinavisessa hyvinvointivaltiossa. Enää ahdinkoon joutuneet ihmiset eivät joudu hyväntekeväisyysalmujen varaan tai kerjäämään elantoaan. Yhteiskunta pyrkii pitämään huolta kansalaistensa perustarpeista, lakiinkin säädettynä.

Maalauksen vaivaisakan kasvoista näkee, että hän ei ole täysin lohduton, ja saattaa myös nauttia kesästä jäätelöä syöden. Kuvan tausta on jostain Soinista.

Kuvat: Studio Ahti


 

JÄTÄ KOMMENTTI