ÄHTÄRI ZOO | ”Pilvipouta olisi paras sää eläinpuiston kannalta”

0
Ähtäri Zoo on ottanut alkukesän helteillä useaan kertaan vastaan 2500 tai useampia kävijöitä päivässä. (JS)

Jouko Siirilä/J-Pnews
ÄHTÄRI

Päiväkävijöiden määrä vaihtelee 2500 -5000 välillä säistä riippuen

Parin vuoden päästä 50-vuotiaaksi ennättävälle Ähtäri Zoolle viime vuosi 2020 ei merkinnyt mitään alasajoa, ei edes ikävää notkahdusta, sanoo vt. toiminnanjohtaja Jarmo Pienimäki. Vuosi sitten Zoon kävijöiden määrä nousi 200 000:een, eli turisteja liikkui ihan toiminnan historian kärkivuosien tahtiin.

Jarmo Pienimäki on toiminut Ähtärin eläinpuiston vt. toiminnanjohtajana vuoden alkupuolelta ja tehtävä jatkuu aina elokuun loppuun, jolloin Arja Väliaho palaa tehtävään. Kaupunginjohtajan on hyvä saada omakohtaista tuntumaa matkailubisnekseen turismiin vahvasti panostavassa kaupungissa.

Wikipediasta löytyy vielä luku 150 000 kuvaamaan eläinpuiston ja matkailualueen suosiota ennen pandakarhujen saapumista. Vuosi 2018, jolloin pandat tulivat Ähtäriin, oli massiivisen mediajulkisuuden avittamana kaikkien aikojen huippuvuosi. Kävijämäärä nousi kerralla noin sadalla tuhannella, 275 000:een ja myös liikevaihto saavutti ennätyslukeman, 11 miljoonaa euroa.

Seuraava vuosi 2019 ei sitten enää poikennutkaan normaalimäärästä yläkanttiin, kuten odotettiin. Viime vuosi oli globaalisti historiallinen ja ennennäkemätön, ennen kaikkea matkailun alalla.

Toimitusjohtaja Pienimäen mukaan Ähtäri Zoon pelastus viime vuonna oli se, että koko vuoden kävijämäärä painottuu voimakkaasti kesäkuukausiin. Maaliskuulta toukokuun loppuun eläinpuisto ja muun muassa leirikoulutoiminta olivat jäissä. Esimerkiksi leirikoululaisia on normaalisti toukokuussa liikkeellä noin 10 000 mutta viime vuonna ei ainoatakaan. Tämän vuoden 2021 toukokuussa leirikoululaisia kävi Ähtärissä 1300.

Viidensadan kävijän
nousu kesäkuussa

Venla,7, tuli perheineen Ähtäriin viettämään lomaa Espoosta saakka. (JS)

Tämän vuoden kesäkuussa kävijöitä on ollut jo 500 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Odotukset ovat positiiviset sen suhteen, että 200 000 kävijän raja ylittyisi tyylipuhtaasti tänäkin vuonna.

Hiukan yllättäen eläinpuiston suosio on Jarmo Pienimäen mukaan varsin herkkä päiväkohtaisille säämuutoksille, aivan kuin jäätelönmyynti – mutta päinvastaisella tavalla. Kesäkuun viimeisenä päivänä eläinpuistossa oli pilvetön helle aamupäivästä iltaan. Siksi kävijämäärä oli ”vain” noin 2500 kävijää.

– Enimmillään kävijöitä on ollut jopa 5000 yhden päivän aikana. Pilvipouta sopisi kaikkein parhaiten, Pienimäki sanoo.

Viime vuoden kävijämäärän vilkkautta selittää se, että monet huvipuistot olivat silloin suljettuja toisin kuin nyt. Tänä vuonna taas kilpailua kotimaan matkailukohteiden välillä riittää.

Hotelli Mesikämmenessä on heinäkuulle jo useita loppuun myytyjä päiviä mutta ”kyllä tänne edelleen mahtuu”. Huoneita hotellissa on 101 sekä mökki- ja karavaanitilaa alueelta löytyy runsaasti. Ähtärin Eläinpuisto Oy omistaa Hotelli Mesikämmenen. Eläinpuiston perustamisesta lähtien osakeyhtiön suurin omistaja on ollut Ähtärin kaupunki.

Liikuntavälineet vuokralle
Zoo Rentistä

Pienimäki muistuttaa vinkkinä muutamasta aktiviteetista monen muun joukossa.  Zoo Rentistä on voinut juhannuksesta alkaen vuokrata iltapäivisin välineitä vesiurheiluun ja retkeilyyn: kajakkeja, kanootteja, sup-lautoja, soutuveneitä, läskipyöriä, maastopyöriä, vesijettejä ja moottoriveneitä.

Zoo Rent sijaitsee hotelli Mesikämmenen ja Pandatalon näköetäisyydessä, Saunaravintola Kiulun läheisyydessä. Vuokraus ja koko valikoima löytyvät Visit Ähtärin sivuilta.

Flowpark Ähtäri Zoolla on yhdeksän eritasoista seikkailurataa pääparkkialueen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi eläinpuiston sisäpuolelta löytyy kaksi eri rataa. (JS)

Flowpark Ähtäri Zoolla on pääparkkialueen välittömässä läheisyydessä yhdeksän eritasoista seikkailurataa, sekä kaksi rataa eläinpuiston aitauksen sisällä. Karhurata ylittää vinosti karhujen tarhan kulman ja Pandarata seuraa isopandojen Lumin ja Pyryn ulointa aitaa.

Ähtärin eläinpuisto ja koko Ähtäri Zoon matkailukeskittymä houkuttele joka vuosi uusia kävijöitä myös kotimaan sisältä. Jussi Ihonen (vas.) Espoosta oli matkailualueella nyt ensi kertaa perheineen. Hänen veljensä Matias Vesilahdelta oli Ähtäriin paluumuuttaneen serkkunsa Joakim Siirilän seurassa Mekkorannassa viime viikonvaihteessa. Oikealla Matiaksen lapsista Ilona, Roope ja Eemeli. Joosua on uiskentelemassa naisväen seurassa toisaalla. (JS)

Asiakkaat saavat kattavan perehdytyksen radoilla liikkumiseen, ja kiipeilijöiden osaaminen ja taitotaso varmistetaan ennen seikkailuradalle siirtymistä. Ähtärin Eläinpuiston edustajat ovat olleet mukana jo suunnitteluvaiheen alkumetreiltä lähtien, ja ratakokonaisuudet toteutetaankin eläinten hyvinvointi tarkkaan huomioon ottaen.

Seppä pajassaan

Uutuuksista puheen ollen Pienimäki vinkkaa myös Ähtäri Zoon Farmin suuntaan. Siellä työskentelee tänä kesänä Onnellisen Sepän Pajassa seppämestari Juhani Krappe. Raaseporista saapuvan, monille ähtäriläisille viime vuosituhannen puolelta tutun seppämestarin työskentelyyn pääsee tutustumaan Farmin aukioloaikoina tiistaista lauantaihin.

Sepän työn seuraaminen on tänä päivänä harvinainen kokemus, kuten Farmin sepän entisaikaisen työympäristön näkeminenkin, toteaa Ähtäri Zoon tiedote aivan asiallisesti.

50-vuotisjuhlasuunnittelu
käynnistyy alkusyksystä

– Meillä on tarkoitus käynnistää heti syyskauden alussa Ähtäri Zoon 50-vuotisjuhlan edellyttämien toimenpiteiden suunnittelu, toteaa Jarmo Pienimäki. Toiminnanjohtaja on ollut lainalla Ähtäri Zoossa viime talvesta ja pesti jatkuu elokuun loppuun mennessä, jolloin hän palaa kaupungin johtoon Arja Väliahon tullessa takaisin toiminnanjohtajan paikalle.

Pandat ovat toki tämän hetken suurinta huomiota herättävä eläinlaji. Pandatalo valmistui parkkipaikan välittömään läheisyyteen v. 2018. Ruskeat suomalaiset karhut sen sijaan temmeltävät eläinpuistossa omissa tiloissaan. (JS)

Jarmo Pienimäki ei lähde vielä kertomaan, mitä tähän mennessä on suunniteltu, onko tulossa kenties uusia eläimiä vai korostuuko juhlavuonna vaikkapa työ luonnon ja eliöiden monimuotoisuuden hyväksi. Molemmille teemoille löytyy perusteita.

– Sen uskallan kuitenkin luvata, että 50. juhlavuosi tulee näkymään puistossa, kaupungissa ja medioissa. Tuo virallinen juhlapäivä on 17. kesäkuuta 2023.

Tänne pääsee myös junalla

Eläinpuisto sijaitsee Ähtärissä Inhan kylässä, valtatie 18:n varrella noin viisi kilometriä itään kaupungin keskustasta. Eläinpuistolla on oma rautatieseisake, Eläinpuisto-Zoo, jolta on päivittäin kolme taajamajunavuoroa Seinäjoen ja kolme vuoroa Jyväskylän suuntaan.

Puistossa on noin 60 eri eläinlajia, joista tunnettuja ovat erityisesti karhut ja pandat. Suurin osa eläimistä on havumetsävyöhykkeelle tyypillisiä lajeja.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI