Akonkosken Saha ja Masa-Metalli – Töysän yrityksiä suupohjalaisille

0
Kättä päälle! Matti Leinonen (vas) kättelee Esa Mäki-Turjaa, taustalla Juha Tall vahvistaa.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Kesän lähetessä tehdään yrityselämässäkin sukupolven- ja omistajan vaihdoksia, vuoden ajoista vilkkaammin. Töysässä on äskettäin tehty kaksi merkittävää yrityskauppaa, joissa toimintaa jatkavat suupohjalaiset yrittäjät.

Akonkosken Saha Oy osti jurvalainen monialayrittäjä Jouko Sjöblom ja Masa-Metalli Oy:n kauhajokelainen Esa Mäki-Turja. Molemmat firmat toimivat Töysän kirkonkylässä ja vieläpä naapuritonteilla.

Akonkosken Saha Oy on toiminut Toivolan suvun yrittäjyydellä, jo vuodesta 1906 alkaen. Juha Toivola oli ensimmäinen omistaja ja Juhana Toivola viiden sukupolven ketjussa ”viimeinen”.

Jouko Sjöblom toimii nyt toimitusjohjajana. Isä ja poika: Juhana ja Samuli Toivola jatkavat kuitenkin sahan palveluksessa. Akonkoski on enimillään työllistänyt yli 30 henkilöä. Automaation ja koneiden uusimisen myötä on mahdollistunut tuotannon lisäystä. Samalla on työvoimaa tarvittu vähemmän. Tällä hetkellä on töissä noin 20 henkilöä.


Akonkosken Saha

MASA-METALLI Oy:n perusti Matti Leinonen vuonna 1987. Metallin muokkaus alkoi maanviljelyksen ohessa, tilan piharakennuksessa. Vuosikymmenien aikana on toiminta laajentunut, lisääntynyt ja monipuolistunut. Työtilat ovat kasvaneet ja konekanta on nyt alan huipputasoa.

Matti Leinonen toteaa, Masa Metallin asiakkaina olevan pääsääntöisesti, suomalaiset sekä ulkoimaiset paperi-, sellu- ja eri voimalaitosten putkiurakoitsija ja tukkuliikkeet. Vienti esustaa yhtiön liikevaihdosta noin 40 prosenttia.

-Yritys on erikoistunut putkistokannakkeiden ja kiinnikkeiden valmistukseen asiakkaiden suunnitelmien mukaisesti. Masa-Metalli valmistaa lisäksi asiakkaan haluamia teräsrakenteita erilaisiin kohteisiin. Tuotteet pintakäsitellään myös asiakkaan haluamalla tavalla, tarkentaa Leinonen.

Matti Leinonen myi nyt pääsiäisviikolla liiketoiminnan, varaston ja tuotannon, sekä siirsi tilaukset Esa Mäki-Turjan omistamalle yhtiöllä.

-Matti jatkaa kuitenkin toistaiseksi Esa Mäki-Turjan palveluksessa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI