Asiantuntijamielipide | Nuuska ja nikotiinipussit hammaslääkärin näkökulmasta

0
Kuva: Suomen Syöpäyhdistys, www.pokalehuulessa.fi

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtavan ylihammaslääkärin Marko Korhosen asiantuntijakirjoitusta, joka käsittelee nuuskan vaikutuksia erityisesti suun terveydelle.

Viime aikoina on ollut paljon uutisia nuuskaamisesta, nuuskan salakuljetuksesta ja nikotiinipusseista. Laitanpa lusikkani soppaan ja hämmennän aihetta meidän suun ammattilaisten vastaanottojen suunnasta.

Nuuska ja nikotiinipussit sisältävät nikotiinia enemmän kuin tupakka, ja ne aiheuttavat voimakkaan ja nopeasti kehittyvän riippuvuuden. Lisäksi nuuskan sisältämät useat kemikaalit ovat haitallisia suun limakalvoille.

Suun tarkastuksessa tsekataan myös limakalvot, ja kyllä me näemme huulipoimusta helposti sen kohdan, jossa nuuskaa pidetään. Limakalvo muuttuu nopeasti paksummaksi, pinnaltaan epätasaiseksi ja limakalvossa on nähtävissä värimuutoksia. Pitkä altistus näille kemiallisille yhdisteille lisää riskiä suusyövälle ja sen esiasteille. Muita haittoja ovat pahanhajuinen hengitys, ientulehdus ja siten kiinnityskudosongelmia (hampaiden liikkuvuutta), ikenien vetäytyminen, hampaiden värjäytyminen sekä lisääntyvä reikiintymisalttius.

Olen aina ihmetellyt urheilijoiden nuuskaamista, koska nuuska tai nikotiinipussit eivät ole urheilusuorituksen kannalta yhtään sen terveellisempää kuin tupakointi. Nuuska kohottaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykenopeutta, jolloin sydän rasittuu enemmän. Lisäksi nuuska supistaa verisuonia vähentäen esimerkiksi lihasten verenkiertoa. Tupakoinnin suurimmat haitat kohdistuvat tunnetusti keuhkoihin, mutta tupakointi ja tupakansavu ovat riskitekijä myös suun ja huulten limakalvoille.

Suun terveyden näkökulmasta nuuskan käyttö ja tupakointi ovat yhtä haitallisia. Siksi me otamme vastaanotoillamme hanakasti puheeksi tupakoinnin ja nuuskaamisen, ja nyt siis myös nikotiinipussit.

Nuuskalla ”korvattava” tupakointi on lisääntynyt merkittävästi Suomessa. (Arkistokuva)

 

JÄTÄ KOMMENTTI