Kumit käryävät jo valtatie kahdeksallatoista – Ja vaaratilanteita syntyy!

0
Valtatie 18-, ja Saurakallion asuntoalueen risteyksen alueelle on jäänyt päätiellekin näin näkyvät, kumien käryttämisen kieputtelut kautta tien. Samalaisia on ilmestynyt myöskin Lehtimäentien risteyksessä ja muuallekin.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Viimeaikaiset, hurjastelusta liikenteessään tapahtuneet kuolemantapaukset ja pienemmät vahingot ovat olleet menneiden kuukausien aikaan, tiedotusvälineissä tiiviin keskustelun aiheista.

Sitä kirvoitti kovasti viimeksi Seinäjoen keskustassa ”bemarilla” koivuun kaahaaminen, arviolta 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Ja mikä vielä valitettavaa, että nyt kahden nuoren miehen kuolemaan johtanut hurjastelu ei ollut ensimmäinen laatuaan. Vuoden aikana on tapahtunut kyseisellä alueella aikaisemminkin kuolemaan johtanut kurvailu. Lehtijutuista päätellen hurjastelu ja hulppeat ylinopeudet ovat yleinen yöaikojen haitta ja häiriö lakeuden pääkaupungissakin.

Seinäjoki ei ole tokikaan ainoa keskustaajama, jossa varsinkin nuoret hurjapäät häiritsevät ja aiheuttavat vaaratilanteita moottoriajoneuvoilla. Kaasutteluvapaita kaupunkien ja kuntien taajamia ei ole helppo löytää. Se on yleinen harrastus autoilla, moottoripyörillä, mönkijöillä, mopoilla ja traktoreillakin.

Taajamien ja piha-alueiden lisäksi kumien käryttäminen kestopäällysteiden pinnoilla on levinnyt kuluvan kesän aikana myöskin maanteille. Esimerkiksi Valtatie 18 pinnalle on ilmestynyt viime viikkojen aikana runsaasti mustia jälkiä kumien sudittamisesta.

Ja nyt on muotia sellainenkin uusi villitys, että hyvin innokkaasti kuovitetaan kumeja risteysalueilla. Ja loppukieputus sitten tien suuntaisesti, että vauhti nousee jopa 100-150 km/h.

Tuurista ja muiltakin paikkakunnailta ovat ottaneet useammatkin henkilöt yhteyttä, kun kauppakylän alueella olevissa liikenneympyröissä on kierretty kierroksia kovalla vauhdilla. Liikennejakajia on ajettu väärältä puolelta. Onpa kiihdyttelyä tapahtunut kevyen liikenteen kaistoillakin.

Monet merkitkin ovat viime kuukausien aikana ajettu kumoon liikennejakajista. Ja sekin tulee kustannuksiltaan kalliiksi, kun niitä pitää korjata.

Virkavallalla onkin kova työsarka, lisääntyvän hurjastelun laittamisessa kuriin. -Olisikohan nyt jo aika palauttaa ”liikkuva poliisi” entiseen tehoonsa, liikenteen valvonnan tehtäviin? -Miettii moni muukin henkilö, minun lisäkseni.

Kuva: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI