Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS/TÖYSÄ
Korona on vaikuttanut monilla tavoin normaaliin elämäämme. Kuntavaalejakin tautivirus siirsi. Kampanjoinnin muotoja se muutti sekä myös vähensi. Ainakin siinä, että yleisötilaisuudet ovat olleen minimissä. Toritapahtumissakin on tarjottu valikoidusti kahvia ja grillimakkaroita.
Vuosikymmenien ajalta tutuksi tulleet hernekeiton eli rokan tarjoilusta on saatu vain haaveilla. Mutta ilman wanhanajan kunnon vaalirokkaa ei kuitenkaan näissäkään vaalitunnelmissa aivan tyystin ilman jääty.
Sitä piti huolen Alavuden Perussuomalaiset ry., kun järjesti kunnon perinneruokanautinnot Töysän Salen piha-alueella. Ja samalla tehtiin eräänlaista toiminnallista historiaakin. Olihan kyseessä ensimmäinen kerta, kun yhdistyksen toimesta Töysässä koko kansan toritapahtuma järjestettiin.
– Kun ensimmäisen kerran Töysässä tällä tavoin toimitaan, niin pitäähän sitä juhlistaa oikein wanhanajan malliin ”törkeän” hyvällä herneikeitolla, julisti Alavuden yhdistyksen puheenjohtaja Yrjö Paukkunen.
Kauppiaana elämäntyönsä tehnyt Pekka Kaihoniemi olikin hommannut ja valinnut henkilökohtaisesti parhaat mahdolliset ainekset keittoon. Esimerkiksi parasta laatua olevaa possunpaistia palottiin höysteeksi 13 kiloa. Tällä varmistui se, että keitossa oli lihaa eikä vain ”sattumia”.
Tuurilainen Jussi Suni mausti ja valmisti 80 litran keiton lopullisesti valmiiksi kenttäkeittimen kattilassa. Ja lopputulos oli täydellinen. Keitto sai osakseen pelkkää kiitosta.
Toritapahtuma helteisessä säässä keräsi yllättävänkin suuren suosion. Alavutelaisten ja töysäläisten lisäksi keitosta, mehusta sekä muusta tarjonnasta nautti Alajärveltä ja kauempaakin tulleita. Jokaiselle myöskin rokkaa riitti.